Dos anys i tres mesos després del dia D, el de la Declaració d'Independència del 27 d'octubre de 2017 , Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa són novament al Parlament de Catalunya. A la seva arribada han estat rebuts amb tots els honors per les dues màximes institucions del país, el president de la Generalitat i el del Parlament. Torra i Torrent han signat una treva fugaç després de la fractura motivada per la Junta Electoral Central. 

La primera d'arribar, a un quart tocat de nou del matí, ha estat Dolors Bassa, l'exconsellera de Treball i Afers Socials durant el govern Puigdemont. Tan bon punt ha creuat la porta principal de la cambra catalana, s'ha fos en una emotiva abraçada amb Torrent. Després, ho ha fet amb Torra. Ha estat en arribar al peu de l'escala noble que ha esclatat el crit de llibertat dels diputats i treballadors presents. Ella venia de més lluny que la resta, de la presó de Puig de les Basses a Figueres. 

Al cap de deu minuts han desencotxat ja els homes, provinents del centre penitenciari de Lledoners. Al capdavant, Oriol Junqueras, l'exvicepresident del Govern durant l'1-O. Al darrere, Romeva, Forn, Rull i Turull. La litúrgia ha estat la mateixa. Sentida abraçada amb Torrent i Torra. 

Un cop dins, se'ls ha acompanyat fins a la sala d'audiències annexa al despatx del president del Parlament. Allà passaran tot el dia. Un a un, se'ls anirà cridant per comparèixer a la comissió del 155. La previsió és que la intervenció de cadascun d'ells s'allargui al voltant d'una hora i mitja. El primer torn és per a Junqueras. Al matí intervindran també Turull, Romeva i Forn. Rull i Bassa ho faran a la tarda. Segons els càlculs, a l'hora de sopar, tots seran de nou a les seves respectives presons. 

El trasllat, orquestrat el cos de Mossos d'Esquadra, s'ha fet sota la màxima discreció possible, en vehicles sense logotipar, això sí, de màxima seguretat. No hi ha hagut manilles, però els presos estan custodiats en tot moment dins del Parlament.