Tres dels joves presos d’Altsasu han obtingut aquest dijous el tercer grau penitenciari després de 1.325 dies a la presó. Des del compte de Twitter gestionat per familiars dels joves, s'ha anunciat que Adur Ramírez de Alda, Jokin Unamuno i Oihan Arnanz podran accedir als permisos corresponents a partir de demà mateix. Aquesta classificació els permetrà sortir de la presó de Zaballa, on es troben actualment, i haver-hi d'anar només a dormir.

El mes de desembre passat ja van aconseguir el tercer grau dos dels joves, Iñaki Abad i Aratz Urrizola, els que tenien les penes de presó més baixes. Hi ha dos condemnats més, Jon Ander Cob i Julen Goicoechea, que encara no tenen el tercer grau, sinó que continuen al segon i, de moment, no es preveuen canvis en la seva situació.

Els joves van ser condemnats per una baralla de bar l'any 2016 amb guàrdies civils fora de servei. La Fiscalia va acusar-los de terrorisme, tot i que finalment aquest delicte va quedar exclòs de la condemna, que va ser per atemptat a l'autoritat, lesions, desordres i amenaces. Les penes imposades, després de ser recorregudes al Tribunal Suprem, van de l'any i sis mesos de presó als nou anys i sis mesos. 

El Suprem va aprovar una reducció de les penes imposades inicialment per l'Audiència Nacional. L'alt tribunal va eliminar l'agreujant de discriminació, en considerar que la Guàrdia Civil no és un col·lectiu discriminat, cosa que va repercutir en les penes dels vuit condemnats. En algun cas, aquesta reducció va arribar a ser de fins a quatre anys.

Després de la sentència del Suprem, les defenses dels joves d’Altsasu van presentar recursos d'empara al Tribunal Constitucional. Ara, ha de ser l'alt tribunal qui decideixi si els admet a tràmit o si els rebutja. En aquest últim cas, els joves tindrien via lliure per poder dur el seu cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.