L'Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i deu mesos de presó un manifestant ultra de la plaça Artós de Barcelona que va colpejar amb el pal d'una bandera un mosso i que també està acusat de l'agressió en grup a un independentista durant les protestes contra la sentència del procés.

En la seva sentència, la secció 22a de l'Audiència de Barcelona condemna el manifestant, Marc R., per un delicte d'atemptat a l'autoritat, però l'absol dels desordres públics de què estava acusat, en entendre que la manifestació no va ser violenta ni es va produir "una alteració de la pau pública".

La Fiscalia demanava quatre anys de presó per al processat, que en el judici va admetre haver copejat un mosso d'esquadra amb el pal de la bandera que portava —una ensenya amb àguila bicèfala—, però es va disculpar per l'agressió i va afirmar que va ser fruit del seu "nerviosisme" per la presència de contramanifestants independentistes i CDR a la plaça.

TUIT Ultra plaza Artos agresion mosso independentista

Protestes contra la sentència

L'agressió a l'agent va tenir lloc el 17 d'octubre de 2019 a la plaça Artós de Barcelona, on es van concentrar diversos centenars de manifestants antiindependentistes, alguns d'ells amb simbologia ultra, coincidint amb l'onada de protestes massives als carrers que va seguir a la sentència del procés.

A la plaça, lloc habitual de reunió de col·lectius ultres, es va convocar una contramanifestació antifeixista, la qual cosa va obligar els Mossos d'Esquadra a desplegar agents antidisturbis per impedir enfrontaments entre tots dos grups.

Des de la plaça Artós, i malgrat l'ampli desplegament policial, un grup de manifestants ultres es va desplaçar després a l'Eixample de Barcelona amb la intenció de rebentar una concentració de protesta per la condemna als líders del procés: una vegada allà, una desena d'ells, armats amb pals, tubs metàl·lics i pedres, van acorralar un jove i el van agredir.

Per la seva presumpta participació en aquest atac, la Fiscalia demana cinc anys de presó a quatre manifestants ultres, entre els quals Marc R., a qui acusa dels delictes de lesions amb l'agreujant d'abús de superioritat i d'actuar per motiu de discriminació ideològica, tot i que el cas encara no ha arribat a judici.

De fet, Marc R., veí de Premià de Mar (Maresme), va ser detingut dies després per la seva suposada participació en l'agressió en grup, després que la seva fotografia circulés per les xarxes socials vinculant-lo a col·lectius d'extrema dreta. 

 

Foto principal: Al mig de la imatge, l'agressor Marc R. (amb la samarreta blanca) / Pau Venteo