El jutge de l'Audiència Nacional ha decretat aquest dilluns presó incondicional per al presumpte autor de l'atac en dues esglésies el passat dimecres a Algesires (Cadis), detingut després d'assassinar un sagristà i de ferir quatre persones més. Yassine Kanjaa ha estat acusat de delictes de terrorisme per l'atac que va fer amb un matxet a crits de "mort als cristians" i "Al·là és gran". El jutge Joaquín Gadea, que ha adoptat aquesta decisió a instàncies de la Fiscalia, atribueix a Kanjaa els delictes d'assassinat i lesions amb finalitats terroristes. De fet, considera que, amb els indicis recopilats en la seva interlocutòria, l'activitat de Kanjaa es pot qualificar d'atac gihadista dirigit, tant contra els sacerdots que professen la fe de l'Església catòlica, com contra els musulmans que per a l'investigat no segueixen els preceptes de l'Alcorà.

La decisió del jutge coincideix amb la petició feta pel fiscal del cas, Emilio Miró, que va sol·licitar presó per al presumpte autor dels fets pels delictes d'assassinat terrorista, delicte d'intent d'assassinat terrorista i delicte de lesions terroristes. El jutge Gadea subratlla que Kanjaa no constava a la intel·ligència policial com a persona perillosa i que era totalment desconegut per les forces de seguretat. En aquest sentit, afegeix que tampoc es coneixia el seu radicalisme religiós i que mai s'havia vist involucrat en algun incident que hagués requerit una actuació policial. Tanmateix, Gadea subratlla que, basant-se en els indicis, Kanjee mostra un procés de radicalització religiosa que el va portar a fer l'assalt del passat dimecres a Algesires, on va assassinar un religiós. És per això que el jutge apunta que el cas es pot qualificar d'atac gihadista dirigit

Qui és el presumpte autor de l'atac a Algesires?

El detingut, un jove marroquí de 25 anys que estava pendent d'expulsió després d'entrar irregularment a Espanya el 2019, ha comparegut aquest dilluns durant gairebé dues hores davant del jutge i ha respost les preguntes del fiscal Emilio Miró i de la seva advocada. De moment, no s'ha conegut el contingut de la seva declaració perquè la causa és secreta.

El jove, encara que no constava a la base de dades de la policia, es trobava sota vigilància de la Policia Nacional des de feia quatre dies. Kanjaa s'havia instal·lat a Algesires l'estiu del 2022 en un barri conflictiu, cosa que havia cridat l'atenció dels agents. A més a més, s'ocultava davant la presència de la policia i els dedicava mirades agressives quan les patrulles entraven a la seva zona, segons ha publicat el diari El Mundo a través de fonts de la investigació. Kanjaa, però, no tenia antecedents delictius, i per això l'acció dels agents no podia anar més enllà de vigilar-lo.

El passat dimecres, Kanjaa va irrompre a dues esglésies de la ciutat, assassinant un sagristà i deixant ferides quatre persones més, entre les quals un mossèn en estat greu. L'agressor va anar primer a la capella de San Isidro, on es va discutir amb el rector, Antonio Lucena, i posteriorment li va clavar una punyalada amb el matxet, deixant-lo malferit. Després es va dirigir a l'església de la Virgen de la Palma i va assassinar el sagristà, Diego Valencia.