El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha ordenat l'ingrés a presó sense fiança per a Edmundo Rodríguez Sobrino, considerat home fort a Llatinoamèrica de l'expresident madrileny Ignacio González, detingut en l'operació Lezo. Rodríguez Sobrino també ocupa el lloc de conseller delegat de l'empresa editora del diari La Razón.

Fonts de la investigació han informat de la decisió del magistrat del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, conforme a la petició de la Fiscalia Anticorrupció.

Velasco ha interrogat aquest matí a Rodríguez Sobrino, qui va ser president d'Inassa -filial del Canal a Llatinoamèrica- fins que va ser cessat per l'Executiu regional que presideix Cristina Cifuentes després d'aparèixer el seu nom als papers de Panamà. Ha estat el quart dels detinguts en la denominada Operació Lezo contra la corrupció al Canal d'Isabel II en declarar davant del jutge i el primer per al qual dicta presó provisional sense fiança.

El jutge creu que va ser el responsable de les propostes perquè el Canal invertís el 2013 un total 31 milions de dòlars en la compra de la brasilera Emissao, empresa que va ser "hipervalorada fictíciament", fins al punt que el seu patrimoni net al tancament d'aquell any era de 10,2 milions de dòlars i en tan sols dos anys havia descendit a 5 milions de dòlars.

Segons l'opinió del magistrat, el desfalc a les arques públiques tan sols en la compra d'aquesta empresa ascendiria a uns 25 milions de dòlars (23,3 milions d'euros al canvi actual). També sap que va ocultar en un banc suís una cartera de fons valorada en 402.239 euros, d'"origen desconegut", que va regularitzar el 2012 acollint-se a l'amnistia fiscal.

I té indicis que una filla de Rodríguez, imputada en el cas, controla el patrimoni ocult del seu pare i que podria ser titular de béns mobles i immobles, alguns a l'estranger, que en realitat serien d'ell.

Les escoltes telefòniques a la línia de Rodríguez Sobrino també van implicar a la trama el director de La Razón, Francisco Marhuenda, que ha estat imputat. Fonts de la investigació asseguren que Marhuenda hauria pressionat a la presidenta Cifuentes per evitar que denunciés les irregularitats del Canal d'Isabel II a causa de la implicació del conseller delegat de l'empresa editora del seu diari.