Dos cineastes s'enfronten a penes de presó per realitzar un documental sobre el monument als Caiguts de Pamplona, segons indica Eldiario.es.

El presumpte delicte que els imputa la Fiscalia és el de revelació de secrets per investigar els rituals que la Hermandad de Caballeros de la Cruz celebra el dia 19 de cada mes a la cripta del monument per commemorar els morts de la "cruzada por Dios y por España".

Els membres de la germandat han aconseguit que els cineastes Clemente Bernad i Carolina Martínez seguin al banc dels acusats per gravar a l'edifici franquista de Pamplona. Els dos cineastes són els autors de A sus muertos, que es va projectar a les jornades celebrades el gener de 2017 pel col·lectiu memorialista ZER.

El digital que ha publicat la notícia explica que actualment a Pamplona hi ha una iniciativa ciutadana per tirar a terra el monument, el segon més gran d'Espanya després del Valle de los Caídos. Tot i això, la Fiscalia insisteix en demanar dos anys de presó i una multa de 12.000 euros per un suposat delicte de revelació de secrets.

Suport de la Junta de Portaveus del Parlament de Navarra

Per la seva banda, la Junta de Portaveus del Parlament de Navarra va aprovar una declaració institucional per solidaritzar-se amb Clemente Bernad i Carolina Martínez. En la mateixa línia, l'Associació per la recuperació de la Memòria Històrica considera "un atropellament" la persecució judicial contra els dos cineastes i el seu intent de "treure a la llum un acte d'exaltació franquista que s'intenta camuflar com un ofici religiós".