L'exsecretari general del sindicat abertzale LAB Rafa Díez Usabiaga ha sortit poc abans de les 8.25 hores de la presó d'El Dueso, a Santoña (Cantàbria), on ha complert una condemna de sis anys i mig pel cas Bateragune, l'intent de reconstruir la il·legalitzada Batasuna. Díez Usabiaga ha estat rebut per un grup de simpatitzants, familiars i amics, entre ells el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que va complir la mateixa pena per aquest cas.

Així mateix, a les portes del penal hi han anat els dirigents de Sortu Arkaitz Rodríguez, Miren Zabaleta i Sonia Jacinto, que també van ser condemnats pel cas Bateragune. Juntament amb ells esperaven Díez Usabiaga l'actual secretària general de LAB, Garbiñe Aranburu, i representants de l'esquerra abertzale com Rufi Etxeberria i Pernando Barrena. Els concentrats, més d'un centenar i alguns d'arribats en autobusos des del País Basc, han cridat consignes a favor de la sortida dels presos bascos de les presons.

La Delegació del Govern espanyol a Cantàbria va prohibir la concentració que s'havia convocat a les portes d'El Dueso, per la qual cosa el sindicat LAB va decidir suspendre'l i substituir-lo per un altre a la localitat biscaïna de Muskiz, la primera després de creuar el límit entre Cantàbria i el País Basc.

La Delegació del Govern a Cantàbria va al·legar en la seva decisió que els convocants havien incomplert els terminis de comunicació d'aquest tipus d'actes. Però l'Audiència Nacional ha permès els actes d'homenatge i rebuda a aquest exlíder sindical abertzale perquè "no hi ha cap constància" que s'hi hagi de produir cap delicte. Aquest matí, davant del penal d'El Dueso, s'havien desplegat agents de la Guàrdia Civil, en un operatiu per garantir la seguretat.

La primera abraçada que ha fet Díez Usabiaga en apropar-se als seus amics i companys ha estat al seu advocat, Íñigo Iruin, i Arnaldo Otegi ha estat també dels primers que ha saludat. Entre crits d'ànim de la multitud, l'exsecretari general de LAB ha pujat a un cotxe amb la família i l'advocat i ha abandonat el lloc.

Entre els qui han anat avui a l'entrada de la presó d'El Dueso per rebre Díez Usabiaga també hi havia el membre històric de l'esquerra abertzale Tasio Erkizia, l'exalcalde de Llodio (Àlaba) Pablo Gorostiaga, que va complir condemna per col·laborar amb ETA, i la secretària general adjunta d'ELA, Amaia Muñoa.

"Un pres polític menys"

La secretària general de LAB, Garbiñe Aranburu, ha destacat l'"alegria" per la sortida de presó de Díez Usabiaga, que "no havia d'haver passat ni un sol dia a la presó". "La nostra alegria perquè ja hi ha un pres polític menys a les presons", ha subratllat Aranburu. A més, ha considerat que la prohibició de l'acte de rebuda a l'entrada d'El Dueso per la Delegació del Govern a Cantàbria és "una mostra del tarannà antidemocràtic del Govern".

Per part seva, Amaia Muñoa ha assenyalat que l'empresonament de Díez Usabiaga "demostra la falta de democràcia de l'Estat espanyol", que "impedeix que es puguin desenvolupar tots els projectes polítics amb igualtat".

Arkaitz Rodríguez, de Sortu, ha criticat "el manteniment a la presó de més de 300 presos polítics bascos", amb la qual cosa, segons que ha assegurat, "l'Estat espanyol pretén impedir que aquest poble pugui recórrer el camí de la seva llibertat" i "posar en marxa un procés sobiranista".