El president de la patronal de la petita, mitjana i microempresa de Catalunya (Pimec), Antoni Cañete, s’ha expressat a favor de l’amnistia per resoldre el conflicte entre l’independentisme i l’estat espanyol. Cañete ha assegurat que els problemes polítics s’han de resoldre dins de l’”àmbit polític” i sortir del judicial, sempre que existeixi un ampli consens al voltant de la qüestió, segons informa l’agència Europa Press.

Cañete s’ha expressat així en un acte a Madrid en el qual ha informat de l’obertura de la seu de la patronal de pimes catalana a la capital espanyola. En l’acte també ha subratllat que la qüestió catalana “mai” hauria d’haver sortit del terreny polític. Segons Europa Press, posteriorment Cañete ha aclarit que vol que tot el que es faci al voltant d’aquesta qüestió sigui dins de la “legalitat” per dotar les empreses a Espanya d’una “incertesa” menys gran davant el panorama polític actual. Des de la patronal, ha afegit, no entren en “com es faci”, sempre que es respecti la democràcia.

Així mateix, el president de la patronal de pimes catalanes ha insistit en el fet que són els polítics els que han de donar una solució al problema que existeix a Catalunya, ja que “és la seva feina”. En aquest sentit, Cañete ha afirmat que des de la patronal catalana estan disposats a treballar a la pròxima legislatura mab qualsevol partit polític, “plogui el color que plogui”, com s’ha fet fins ara, però ha reconegut que “en la centralitat” és on se senten més còmodes. “El nostre desig és que aquesta centralitat es faci tan àmplia com sigui possible", ha afegit Cañete.

Debat sobre l’amnistia al Senat

Aquestes declaracions de Cañete a Madrid han coincidit amb la celebració al Senat d’un debat monogràfic sobre l’amnistia promogut pel PP. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat l’amnistia en la seva intervenció com a “punt de partida” per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol. “L'amnistia no és un punt final, sinó el punt de partida que té un destí: que la ciutadania catalana voti en un referèndum sobre el seu futur polític”, ha afirmat el president català, en defensa el referèndum que, segons el seu punt de vista, s’ha de realitzar “de forma acordada i reconeguda” en la línia del que es va fer a Escòcia el 2014.

Per contra, Isabel Díaz Ayuso, en el mateix marc, ha entonat el fragment més ultra del monòleg del PP al Senat contra l’amnistia. “Si aquesta indignitat triomfa, aviat no hi haurà espanyols, perquè quant dura una nació que es deixa trair?”, s’ha preguntat durant la seva intervenció, fixant el discurs més dur del seu partit contra una possible llei que exoneri independentistes. La presidenta de la Comunitat de Madrid, eterna candidata a prendre-li el tron de Génova a Alberto Núñez Feijóo, ha titllat l’amnistia de “traïció” i ha avisat que el perdó judicial a independentistes serà el primer pas per acabar celebrant a Catalunya un referèndum d’autodeterminació.