Un cop instal·lat ja al seu despatx del Palau de la Generalitat, l'equip del president ha començat a aixecar ja el telèfon per concertar reunions a múltiples nivells. La més mediàtica tindrà lloc aquest mes de juny amb Pedro Sánchez a la Moncloa. En paral·lel, però, Pere Aragonès vol veure's amb els líders dels grups parlamentaris. Amb tots menys amb Ignacio Garriga, de Vox

La ronda de trobades, que seran individuals, començarà dilluns de la setmana vinent. Els primers convocats seran els dirigents de les forces polítiques que van donar suport a la investidura. Per tant, Albert Batet, de Junts per Catalunya, Josep Maria Jové, d'ERC i Dolors Sabater, de la CUP. Dimarts serà el torn de Jèssica Albiach (comuns) i Salvador Illa, (PSC) i es deixarà pel final, Carlos Carrizosa (Ciutadans) i Alejandro Fernández (PP). La voluntat és "que s'hi parli de tot". 

 

L'escenificació del govern a l'ombra d'Illa

Precisament el cap de files dels socialistes ha demanat per carta a Aragonès una reunió per parlar-li del seu "govern alternatiu", a l'ombra, que el cap de l'oposició va presentar en societat aquest cap de setmana. En nom de l'executiu, la portaveu Patrícia Plaja -que debutava a la roda de premsa- ha demanat a Illa que "treballi més enllà de l'escenificació mediàtica" i actuï com una "oposició responsable". Preguntada per com entoma el president el govern a l'ombra dels socialistes, ha afirmat que "respecta molt tots els posicionaments i escenificacions dels grups de l'oposició sempre que no pretenguin envair les funcions de les institucions del país". 

Més enllà de la relació amb el cap de l'oposició, que durant el ple de la setmana passada va mostrar-se predisposat a escoltar la proposta de pressupostos que faci el govern de la Generalitat, Aragonès haurà de donar explicacions a Junts i la CUP sobre l'actitud que pretén adoptar en la negociació amb l'Estat, més després de la carta d'Oriol Junqueras, que qualificava d'inviable i indesitjable qualsevol altre via que no sigui el referèndum pactat. Unes paraules que tant el PSOE com Podemos han aplaudit públicament perquè les llegeixen com una renúncia a la via unilateral. Junters i anticapitalistes han encès les alarmes davant d'aquesta possibilitat. Recorden a ERC que els acords subscrits per la investidura d'Aragonès deixaven clar l'escepticisme d'uns i altres amb la taula de diàleg i s'exposava la necessitat d'anar preparant un nou embat democràtic per si el diàleg no dóna fruits. 

A la imatge principal, Pere Aragonès presideix la reunió del consell executiu. / R. Moreno