Diu que és per motius personals, però el president de l'INE ha dimitit després de les crítiques del govern espanyol al càlcul de l'IPC i el PIB. Així ho ha avançat aquest dilluns el diari ABC, que ha afegit com l'executiu estatal estava planejant el seu cessament dins del marc d'una reestructuració general de l'institut estadístic. Juan Rodríguez Poo va ser nomenat nou president de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) l'any 2018 i quatre anys més tard ha renunciat al càrrec, en mig d'un context de crítiques de la Moncloa a les xifres que sortien de la institució. Segons el govern espanyol, aquestes xifres no reflectien de manera fidel la situació de l'economia.

Les dades que oferia l'INE no eren bones per a l'estat espanyol. La dada de l'IPC de maig va assolir el 8,7%, la més alta en gairebé quaranta anys. I aquest divendres es va fer pública la dada del PIB, que revelava una frenada de l'economia espanyola amb un creixement de només el 0,2% el primer trimestre. Cap dels dos indicadors han agradat a Madrid, des d'on han sortit crítiques cap a l'institut estadístic per dir que les xifres no reflecteixen de manera fidel la situació de l'economia.

Crítica dels estadístics

L'Associació d'Estadístics Superiors de l'Estat (Aese) havia advertit aquest dilluns al matí que, "en les circumstàncies actuals, un eventual cessament del president de l'INE podria ser interpretat per la societat com un atac a la independència de l'institut, motivat pel fet que les xifres publicades per l'INE d'algunes estadístiques rellevants no estan en sintonia amb les previsions econòmiques del govern espanyol". D'aquesta manera, la plataforma que aglutina el cos de professionals d'elit que sosté el sistema estadístic nacional ha carregat amb un dur comunicat contra el Ministeri d'Afers Econòmics, dirigit per Nadia Calviño.

D'altra banda, es rumoreja que el substitut de Rodríguez Poo serà Israel Arroyo. Arroyo és un dels secretaris d'Estat que va dimitir la setmana passada, en una desbandada notòria al ministeri de José Luis Escrivá. Fonts del ministeri asseguraven que la seva marxa es produeix "a petició pròpia després d'uns anys molt intensos". "És quelcom previst des de fa temps", van assenyalar, malgrat que van afegir que la seva sortida s'havia anat endarrerint perquè volia deixar aprovat ja a les Corts la llei de foment dels plans de pensions d'ocupació. També la reforma del sistema de cotització dels autònoms, la negociació de la qual entre el govern espanyol, agents socials i associacions ha tingut lloc en els últims mesos i sembla que encara la seva recta final.