L'economia espanyola no ha crescut tant com s'esperava aquest primer trimestre de 2022. Així ho palesa l'Institut Nacional d'Estadística en l'Informe de Comptabilitat Nacional Trimestral d'Espanya. Concretament, l'economia espanyola ha crescut un 0,2% durant el primer trimestre, un retrocés en el creixement d'una dècima respecte a la dada preliminar avançada a l'abril (0,3 %). També suposa una reculada de dos punts respecte a la pujada del PIB del trimestre anterior (2,2%). Per tant, el creixement de l'economia espanyola aquest primer trimestre de 2022 no ha estat tan gran com es preveia.

Les dades de comptabilitat nacional trimestral difoses aquest divendres per l'INE apunten que la demanda nacional (consum i inversió) ha restat 0,6 punts a l'avenç del PIB, mentre que la demanda externa (exportacions i importacions) ha contribuït al creixement amb 0,3 punts. I el principal llast per al PIB ha estat el descens significatiu del consum de les llars, amb una contracció del 2%, en un trimestre condicionat per l'augment dels casos de covid-19 de la variant òmicron i la invasió d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus al mes de febrer.

L'INE també indica que la variació interanual del PIB se situa en el 6,3%, davant del 5,5% del trimestre precedent. Aquesta taxa és una dècima inferior a l'avançada el 29 d'abril passat.

Paral·lelament, en termes interanuals, les hores treballades creixen un 7,5%, taxa 4,8 punts superior a la del quart trimestre de 202. Alhora, els llocs de feina a temps complet ho fan en un 5,3%, cinc dècimes menys que el quart trimestre, fet que suposa un augment de 934.000 llocs de treball a temps complet en un any. Amb tot, respecte al primer trimestre del 2021, la renda nacional s'incrementa un 10,3% i la renda nacional disponible un 10,4%.

Una economia mundial "caracteritzada per la incertesa"

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, creu que l'economia mundial està entrant en una fase de canvi "caracteritzada per la incertesa", segons ha explicat durant una trobada institucional amb la Cecot. Aquest divendres Giró s'ha reunit amb el president de la patronal, Antoni Abad, i el seu secretari general, Oriol Alba, i ha participat en una trobada amb socis de l'entitat on han analitzat les previsions del context macroeconòmic i l’impacte en les pimes, segons han informat en un comunicat aquest dijous.

El conseller Giró creu que hi ha tres situacions que comporten aquestes incerteses de cara al futur de l'economia mundial. En primer lloc, la inflació a curt termini, seguida dels nous models de producció orientats a la integració vertical i, per últim, la inestabilitat geopolítica.

Per fer front al futur incert de l'economia mundial, una de les mesures el departament que encapçala, ha explicat, és estimular la recerca i la innovació empresarial amb l'objectiu d'ajudar les empreses a dur a terme la seva activitat.