El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha plantejat una nova proposta de quotes pel sistema de cotització pels "ingressos reals" dels autònoms amb rebaixes de la quantitat inicial, que se situaria entre el mínim dels 245 euros mensuals fins a la més elevada que arribaria als 565 euros al mes, segons els rendiments nets dels treballadors. D'aquesta forma, el govern espanyol accelera el nou sistema de cotització dels autònoms, per tenir-lo finalitzat, quan queden només quinze dies perquè finalitzi el termini acordat amb Brussel·les. De fet, Escrivá va presentar ahir als agents socials i a les principals associacions que representen el col·lectiu una nova proposta de quotes que rebaixa lleugerament la mínima, eleva 15 euros la màxima i millora les cotitzacions per les rendes mitjanes.

A més a més, l'executiu espanyol finalment ha donat forma a la proposta que fins ara havia anat desgranant en la taula de diàleg social i ha redactat ja l'avantprojecte de llei pel qual s'estableix el nou model de cotització i que va enviar dissabte passar al matí als interlocutors socials. Es tracta de 74 pàgines en les quals deixa clara l'"obligació" dels més de 3,3 milions de treballadors per compte propi de cotitzar a la Seguretat Social "en funció dels rendiments anuals obtinguts en l'exercici de les seves activitats econòmiques o professionals", segons consta en el text. Des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions han assenyalat que en la reunió d'aquest dilluns s'han explicat "els detalls de l'esborrany de text legal tramès en els últims dies als interlocutors socials" i s'ha abordat una nova proposta de trams de la qual no han donat més detalls. El govern de Pedro Sánchez, que tornarà a reunir-se aquest divendres amb associacions d'autònoms i agents socials per a abordar aquest tema, ha insistit que l'objectiu és que aquesta reforma perquè els autònoms comencin a cotitzar per ingressos reals tiri endavant amb el "màxim consens possible", alguna cosa que, de moment, continua semblant complicat.

Així, mentre que el president de UPTA, Eduardo Abad, s'ha mostrat a favor de la proposta plantejada aquest dilluns i urgeix a l'executiu espanyol a prendre una decisió encara que no hi hagi "acord del 100% de la taula", el president d'ATA i vicepresident de CEOE, Lorenzo Amor, continua rebutjant els plantejaments del govern espanyol. "És una proposta de trams que és inassumible", ha criticat Amor en declaracions remeses als mitjans. "Un autònom que guanya 1.700 euros al mes haurà de pagar 900 euros més de cotització a l'any, un 26% (...) els autònoms estan en aquests moments perquè els governs els treguin costos, no perquè els afegeixin costos", ha argumentat. Al costat de la nova proposta de trams, el govern espanyol ha plantejat als interlocutors socials un esborrany de l'"avantprojecte de Llei per la qual estableix un nou model de cotització per als treballadors per compte propi o autònoms", al qual ha tingut accés Efe. En aquest document, es recullen els principis per a calcular la base per la qual cotitzaran els autònoms i per a la qual es tindran en compte "rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari i rendiments d'activitats econòmiques obtinguts per qualsevol dels mètodes i modalitats de determinació del rendiment net de les activitats".