Crisi al govern espanyol. El Ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, dirigit per José Luis Escrivá, ha patit una seriosa desbandada: dos secretaris d'Estat l'han abandonat en menys de 48 hores. Per una banda, aquest dilluns va plegar el secretari d'Estat de Migracions, Jesús Perea. Per una altra, aquest dimarts ha dimitit el seu homòleg de Seguretat Social, Israel Arroyo. Diversos mitjans es fan ressò dels arguments del departament, que justifiquen la marxa d'ambdues persones per cansament. En qualsevol cas, el ministre ja suma sis baixes des del principi de legislatura.

Després d'un any i dos mesos al càrrec, Perea abandona el ministeri d'Escrivá en plena crisi de refugiats per la guerra a Ucraïna, amb un sistema d'acollida que ha hagut d'ampliar les seves capacitats per atendre els 125.000 ucraïnesos que han buscat refugi a l'estat espanyol. La dimissió té lloc poques setmanes després d'haver-se presentat l'esborrany del reial decret per reformar el reglament d'estrangeria per incorporar milers d'estrangers al mercat laboral, cosa que el mateix ministre reconeix que "està molt a prop" de poder-se enviar al Consell d'Estat. 

Qui són els substituts?

Pel que fa a Arroyo, fonts del ministeri asseguren que la seva marxa es produeix "a petició pròpia després d'uns anys molt intensos". "És quelcom previst des de fa temps", han assenyalat, malgrat que han afegit que la seva sortida s'ha anat endarrerint perquè volia deixar aprovat ja a les Corts la llei de foment dels plans de pensions d'ocupació. Una llei que dimecres passarà previsiblement el tràmit en el Senat. També la reforma del sistema de cotització dels autònoms, la negociació de la qual entre el govern espanyol, agents socials i associacions ha tingut lloc en els últims mesos i sembla que encara la seva recta final.

L'encarregada de substituir Perea al capdavant de Migracions serà Isabel Castro, actual directora general de Coordinació, Relacions amb el parlament, Drets i Diversitat en el Govern balear. Serà la tercera persona en aquest càrrec en els dos anys que el ministeri d'Escrivà s'encarrega d'aquest departament. A més, Arroyo serà substituït pel seu número dos: Borja Suárez, director general d'Ordenació de la Seguretat Social. Suárez serà l'encarregat ara d'enfrontar les reunions del diàleg social en el segon bloc de la reforma de pensions que queda per portar a terme i que inclou canvis en el període de còmput per a les pensions. Ambdues baixes es faran oficials "en les pròximes setmanes", alhora els nous nomenaments es faran efectius en un dels pròxims Consells de ministres. Així doncs, Perea tornarà a La Moncloa mentre que Arroyo tornarà a l'AIReF.