El president de Flandes, Geert Bourgeois, ha mostrat la seva profunda preocupació per l'existència de presos polítics i exiliats arran del procés català després de reunir-se aquest dimarts amb el president, Quim Torra, al palau de la Generalitat. A parer del president flamenc, aquesta situació entra en contradicció amb la Carta de Drets fonamentals de la UE.

"És un tema que ens preocupa moltíssim. Ens preocupa molt el futur d'aquests presos i dels polítics catalans que viuen a l'exili, en particular a Brussel·les", ha assegurat Bourgeois durant una compareixença a la galeria gòtica amb el president Torra.

"No és normal que hi hagi persones empresonades quan fan política i executen lleis decidides democràticament en un parlament democràtic, que no han participat en cap acció violenta, al contrari sempre han fet una crida al diàleg pacífic", ha afegit.

Bourgeois, que ha fet aquestes consideracions en la seva intervenció inicial, ha subratllat el "respecte absolut" per l'imperi de la llei i la independència del sistema judicial, però ha insistit que des del seu punt de vista "aquest ha estat un acte polític de llibertat d'expressió" per la qual cosa la resposta judicial espanyola "entra en conflicte amb la Carta de Drets Fonamentals de la UE".

El polític flamenc ha assenyalat que les peticions d'extradició, que han estat rebutjades, han posat en evidència aquest conflicte perquè el marc de l'extradició es mou dins de la Carta Europea. Així mateix, ha recordat que el delicte de rebel·lió no existeix en molts països europeus i que és per aquesta raó que ni Bèlgica ni Alemanya no han volgut acceptar aquesta acusació, que, a parer seu, podria no ser compatible "amb la Carta amb els drets fonamentals de la UE".

D'altra banda, el polític flamenc ha mostrat la satisfacció pel diàleg que s'ha iniciat ara entre el president del govern espanyol, Pedro Sanchez, i el Govern i ha recordat que el seu executiu ho ha defensat des del primer moment i, fins i tot, va fer una crida a la UE "perquè intentés establir una mediació entre Madrid i Barcelona". "Tota solució comença sempre amb un diàleg", ha subratllat.

També Torra ha recordat que en els primers dies d'Octubre el parlament de Flandes va condemnar la violència desproporcionada de l'1-O. "El poble flamenc ha donat als nostres exiliats un escalf i solidaritat que vull agrair-li perquè ens hem sentit molt acompanyats aquest mesos", ha assegurat.

El president ha agraït el suport del seu col·lega flamenc als presos i ha avançat que les resolucions d'Escòcia i Suïssa també situarà un escenari totalment diferent al d'Espanya que insisteix a jutjar polítics honestos com no es fa enlloc més d'Europa. Torra ha reclamat, davant de Bourgeois, la posada en llibertat dels presos.

Els dos governs han iniciat una fase de col·laboració en aspectes econòmics, de recerca i política digital.