El president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, ha qualificat aquest dimarts al president català, Quim Torra, de "personatge estrafolari i 'feixistoide'" amb qui afirma que és "absolutament incompatible". "Vaig tenir algun contacte no desagradable sinó esperançador amb Puigdemont, però amb Torra no hi he tingut cap contacte i dubto molt que hi pogués parlar més de tres paraules sense estar-hi en desacord profund i aixecar-me de la taula", ha conclòs.

El cap de l'executiu de l'Aragó s'ha referit a les declaracions de Torra sobre la via eslovena afirmant que mereixen una resposta "molt contundent" dels poders públics espanyols. En aquest sentit, assegura que si es repeteixen els talls a les carreteres el govern espanyol no té cap altra alternativa que assumir les competències d'ordre públic a Catalunya "amb totes les conseqüències".

Lambán, que ha reunit el seu govern avui a Sixena amb motiu del primer aniversari de l'arribada de les obres del Museu de Lleida, es mostra convençut que el relat independentista es nodreix de "mentides, fal·làcies i alteracions de la història" per aconseguir "l'alienació intel·lectual de centenars de milers de persones i la seva manipulació política d'una manera absolutament miserable".

Segons Lambán, l'independentisme crea dues fal·làcies que afirma que vol combatre: "la del greuge i la d'una espècie de superioritat sobre la resta d'espanyols pròxima al supremacisme". Al seu entendre, l'independentisme és el "dissolvent més letal de la democràcia, la convivència i la pau" i titlla el moviment de contrari al "pacte o la transacció". "Només queda combatre'l per la via de la política, la llei i la cultura, utilitzant la llei i la veritat", ha reiterat.

El president aragonès també ha reclamat a l'Estat que abandoni la "deixadesa" de les seves gestions a Catalunya i assumeixi les competències com fa en altres comunitats. "El 155 és constitucional i s'ha d'aplicar quan calgui on calgui. Quan dic que l'Estat ha de tenir a Catalunya la mateixa presència que a la resta de comunitats autònomes, estic denunciant una deixadesa de funcions de l'Esta des de fa dècades que ha deixat cada vegada més lliure el camp als poders públics catalans", ha precisat en declaracions als mitjans.