El poder que té l'independentisme després d'aquestes eleccions, tot i la baixada substancial del seu suport electoral, genera preocupació a entitats espanyolistes com ara Societat Civil Catalana, que davant la intenció del PSOE de formar govern amb els partits independentistes catalans i bascos, ha posat el crit al cel. En un comunicat, han remarcat la pèrdua de vots en relació amb les eleccions del 10 de novembre del 2019 (ERC ha perdut sis diputats, Junts un i la CUP s'ha quedat sense representació a les corts espanyoles), considerant que seria una paradoxa que "la seva capacitat d'influència en la governabilitat d'Espanya es veiés fins i tot incrementada". En els últims quatre anys, només els 13 diputats d'Esquerra formaven part de l'anomenada "majoria de la investidura", tot i que es van abstenir, mentre que els vots de Junts i la CUP no sempre eren imprescindibles.  "Espanya no pot quedar en mans dels qui l'odien", ha insistit l'entitat, que també reclama als "grans partits", en referència a PP i PSOE que cerquin solucions "amb generositat i altura de mires perquè és possible conformar un govern estable amb amplis consensos parlamentaris".

Exigeixen pactes d'estat

D'aquesta manera, l'entitat espanyolista se suma, sense especificar-ho, a les peticions perquè el PSOE s'abstingui per fer president a Alberto Núñez Feijóo, que durant la campanya havia demanat deixar governar la llista més votada. Aquesta possibilitat, amb els socialistes aconseguint uns resultats molt millors que els donaven la majoria d'enquestes, sembla més lluny que mai. Així i tot, Societat Civil Catalana demana prioritzar "els interessos dels espanyols a qualsevol altra concessió de caràcter partidista". Segons l'organització espanyolista, el passat 23 de juliol "la immensa majoria dels espanyols va votar a favor de projectes polítics centrats i moderats", mentre que a Catalunya, els partits independentistes van perdre bona part del seu suport electoral. Per ells, ignorar la reculada sobiranista suposaria "deixar novament desemparats" els catalans contraris a la independència de Catalunya. "Demanem a la classe dirigent que centri el focus en els pactes d'Estat, en Espanya i en els espanyols", afegeix, per tal d'evitar "el bloqueig polític i, en conseqüència, la inestabilitat econòmica i social".

Mentrestant, Pedro Sánchez ha rebutjat trobar-se amb Alberto Núñez Feijóo fins després del 17 d'agost, quan se celebra la constitució de les corts. A més, aquest dilluns el president del govern espanyol en funcions també ha anunciat que després d'aquesta data començarà a treballar amb la resta de grups per aconseguir una majoria parlamentària per seguir governant, incorporant persones "que es van anar distanciant del govern progressista" en l'anterior legislatura. Amb aquestes paraules del candidat socialista, la proposta de Societat Civil Catalana sembla lluny de convertir-se en una realitat.