La premsa internacional ha posat el focus sobre l'independentisme català en la investidura de Pedro Sánchez. Mitjans de comunicació d'arreu d'Occident s'han fet ressò de la importància d'ERC, Junts i l'amnistia en la reelecció del president del govern espanyol, que s'ha produït aquest dijous amb una majoria absoluta de 179 vots —més que l'any 2020—. 

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la votació

"Una decisió controvertida", al Regne Unit

Un dels diaris principals del Regne Unit, The Guardian, ha destacat que "Pedro Sánchez guanya el seu segon mandat com a president del govern espanyol després de l'acord d'amnistia catalana". El més interessant és al subtítol, on el mitjà britànic ha considerat que s'ha emportat la votació al Congrés dels Diputats "després d'una decisió controvertida per a assegurar-se el suport dels separatistes catalans". "La seva victòria ha tingut un preu alt i ha depès del suport de partits regionals més petits, incloent-hi els nacionalistes catalans i bascos", ha afegit al cos de la notícia.

The Guardian, investidura
The Guardian

"Gràcies a Puigdemont", a França

El diari líder a França, Le Monde, s'ha expressat en la línia de The Guardian i ha remarcat que Sánchez ha estat "reelegit per a un altre mandat després d'un controvertit acord amb els separatistes catalans". Al subtítol, el mitjà francès ha reconegut que la investidura ha tirat endavant "gràcies al particular suport del partit de l'independentista Carles Puigdemont, a canvi d'una mesura d'amnistia que divideix profundament el país". "Va haver de convèncer el partit de Puigdemont, líder de l'intent de secessió de Catalunya el 2017, que va fugir a Bèlgica fa sis anys per escapar del procés judicial iniciat contra seu. En acceptar donar suport a Sánchez, Puigdemont ha obtingut la pròxima adopció d'una llei d'amnistia per a centenars de separatistes perseguits pels tribunals. Una mesura que li permetrà tornar a Espanya", ha agregat al text.

Le Monde, investidura
Le Monde

"El suport independentista", a Itàlia

"Sánchez, elegit president per majoria absoluta", ha destacat La Repubblica, el diari més llegit d'Itàlia. Com en els casos anteriors, el més interessant és al subtítol: "El líder socialista, després de donar llum verda a la llei d'amnistia, ha obtingut el suport de totes les forces nacionalistes i independentistes catalanes i basques". A partir d'aquí, el mitjà italià s'arrisca poc i no analitza gaire més.

La Reppublica, investidura
La Reppublica

"Els problemes es fan evidents", a Alemanya

Un dels diaris més llegits d'Alemanya, el Süddeutsche Zeitung, ha remarcat que Sánchez ha estat "reelegit com a cap del govern espanyol". "El socialista només va quedar en segon lloc a les eleccions parlamentàries, però gràcies a sis partits més petits pot continuar sent primer ministre", ha afegit al subtítol. La cosa no s'acaba aquí, ja que el mitjà alemany gosa dir que "els problemes d'aquesta coalició ja s'estan fent evidents". Així, al text ha explicat que "la votació va estar precedida d'un dia i mig de debat de vegades agressiu i polèmic, durant el qual els opositors polítics de Sánchez el van acusar especialment pel pacte amb els dos partits separatistes de Catalunya". "Per assegurar els seus vots parlamentaris, Sánchez va negociar una llei d'amnistia per als autors de l'intent de secessió il·legal l'octubre del 2017, entre altres, amb l'expresident català Carles Puigdemont", ha relatat. I ara, què? Doncs "ara li espera una dura oposició, no només al parlament, sinó també als carrers".

Suddeustche zeitung, investidura
Süddeutsche Zeitung

"El poder de Junts", a la Unió Europea

El mitjà paneuropeu Politico ha destacat que "el parlament d'Espanya confirma Pedro Sánchez com a president", de la mateixa manera que "el líder socialista formarà una administració minoritària amb la coalició d'extrema esquerra Sumar". En aquesta ocasió, la gràcia és al text: "Els set legisladors pertanyents al partit separatista català Junts, que tenia el poder de nomenar Sánchez president o obligar Espanya a celebrar noves eleccions, van votar-hi a favor". 

Politico, investidura
Politico

"Polèmica sobre l'amnistia", als Estats Units

Als Estats Units, els principals mitjans no han donat gaire importància a la investidura de Sánchez. Dels diaris més importants, Los Angeles Times ha sigut el que ha donat la notícia que Sánchez ha estat "reelegit president del govern espanyol, malgrat la polèmica sobre l'amnistia massiva". "La votació s'ha produït després de gairebé dos dies de debat entre líders de partits, centrat gairebé en exclusiva en un acord d'amnistia molt controvertit per als separatistes de Catalunya, que Sánchez va acceptar a canvi d'un nou suport vital per a ser reelegit president", ha afegit al cos de la notícia.

Los Angeles Times, investidura
Los Angeles Times

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!