El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha sigut un dels protagonistes aquest dimarts i dimecres a la premsa internacional. El també eurodiputat de Junts va reclamar un acord històric en una conferència en la qual hi havia fins a 64 mitjans acreditats d'arreu del món. El president va fixar les seves condicions per començar la negociació de la investidura: l'amnistia, el reconeixement de Catalunya com a nació, el reconeixement a l'independentisme, la creació d'un mecanisme de mediació i fixar com a únics límits els definits pels acords i tractats internacionals.

La premsa internacional explica com un exiliat independentista català condiciona el poder al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. I és que la premsa internacional ho té clar: sense Puigdemont, Sánchez no tindrà investidura i hi haurà una repetició d'eleccions que podria acabar amb el poder del líder socialista. Sobretot, remarquen la pressió de Puigdemont per aconseguir l'amnistia i el dret a l'autodeterminació. 

Político defineix les paraules de Puigdemont com a "ultimàtum"

El mitjà nord-americà amb seu a Brussel·les Político interpreta les paraules de Puigdemont com a "ultimàtum al primer ministre Pedro Sánchez". "Indulta tots els conspiradors independentistes o enfronta't a la pèrdua del poder". El mitjà detalla que Sánchez és el polític més ben situat per tornar a assolir la presidència del govern espanyol, però remarca que necessita els vots de Junts. Així mateix, també remarca com Puigdemont rebutja la idea d'incloure a l'amnistia els policies espanyols que van reprimir els catalans el Primer d'Octubre. 

El periodista de Politico que cobreix la informació del Parlament Europeu, Eddy Wax, ha compartit la informació i ha assenyalat en una piulada que "Puigdemont és sens dubte l'eurodiputat més poderós en aquests moments.".

 

 

També remarca la condició de l'oficialitat del català a la Unió Europea i com Madrid ho ha demanat al Consell General de la Unió Europea i que ho tractarà aquest dilluns. Així mateix, recorda la reunió entre el president Puigdemont i Yolanda Díaz d'aquest dilluns, malgrat recordar que Díaz va assistir com a líder de Sumar.  

The Guardian i el 'kingmaster' Puigdemont

El diari britànic The Guardian també cita la conferència del president Puigdemont a Brussel·les. 'Feu caure els casos contra els separatistes catalans si vols el nostre suport, diu Puigdemont'. D'aquesta forma titula el mitjà britànic, que remarca sobretot la demanda d'amnistia per a tots els represaliats independentistes. Així mateix, remarquen la necessitat de Pedro Sánchez d'aconseguir els vots de Junts per Catalunya

El Financial Times i "l'alt preu" de set diputats

El també mitjà britànic d'economia Financial Times ressalta "l'alt preu" que tenen set diputats per part del president del govern espanyol Pedro Sánchez. Aquest preu és com el "fugitiu català Carles Puigdemont demana l'amnistia per donar suport al líder espanyol". El mitjà britànic deixa clar que Sánchez haurà d'acabar amb totes les accions legals en contra dels independentistes catalans si vol tenir una altra legislatura i defineix Junts com el "soci potencial més difícil del president del govern espanyol". Alhora, qualifica Junts com el partit independentista "més radical". 

Així mateix, recorda que, a hores d'ara, si el president Puigdemont trepitja sòl espanyol, seria detingut. En aquest context, remarca com el Partit Popular "ràpidament" va denunciar la idea de l'amnistia, titllant-la "d'ofensa". Alhora, constata la necessitat de Sánchez d'aconseguir els vots dels cinc partits nacionalistes del Congrés. Situa també la investidura de Sánchez entre l'octubre i el desembre, tenint en compte el més possible fracàs de la investidura de Feijóo. 

La Repubblica i les "polèmiques exigències" de Puigdemont

El diari italià La Repubblica també se centra en l'amnistia i considera que les exigències del president a l'exili són "polèmiques".  “Reconeixement de la legitimitat democràtica dels independentistes, abandonament de la “via judicial” per fer front a la qüestió catalana i amnistia per als separatistes. Aquestes són les condicions que planteja el líder dels separatistes catalans Carles Puigdemont per donar suport al futur govern espanyol”, descriu el mitjà italià. 

Les condicions "dures" de Puigdemont, segons Reuters

L'agència de notícies del Regne Unit Reuters defineix de "dures" les peticions del president Puigdemont per donar suport a Sánchez. Remarquen que els socialistes necessiten els 7 diputats de Junts i subratllen que els socialistes estan "lluny d'acceptar" les condicions del president. 

Puigdemont, "imprescindible" per a Sánchez, segons Le Figaro

"El separatista català Carles Puigdemont és "imprescindible" per al socialista Pedro Sánchez si vol tornar al poder", relata Le Figaro en la seva crònica de la conferència del president. El mitjà francès enumera les condicions del president a l'exili, qui va definir "d'acord històric" un possible pacte amb els socialistes. Remarquen l'aposta del president per un referèndum com a solució final del conflicte. Asseguren que Puigdemont va "fugir" a Bèlgica el 2017 i subratlla la trobada entre el president i Díaz