El fet que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi hagut de declarar davant la el TSJC per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent, no ha deixat indiferent la premsa internacional, com tampoc ho va fer amb diversos parlamentaris d'arreu d'Europa. Diaris d’Europa i d’altres països del món s’han fet ressò de la notícia, i de retruc del procés català, com també ho han fet les principals agències de notícies, com Reuters o Associated Press.

A Itàlia, per exemple, ho publica el diari La Stampa, que assegura que mentre Espanya retroba l’estabilitat després d’un any sense govern, a Catalunya “torna l’alta tensió”. Qualifiquen la citació judicial de Forcadell com “la gota que fa vessar el got” i assegura que el sobiranisme ho ha vist com una prova més que l’Estat prefereix una resposta judicial a una de política. Tot i que el periodista italià cita també la coneguda com a Operació Diàleg, assegura que de moment només es basa en “intencions”.

A França, se n’han fet ressò La Tribune, Equinox Magazine i L’Indépendant. La Tribune aprofita la declaració de Forcadell per explicar el cas català. El rotatiu francès destaca que l’any 2017 serà decisiu per Catalunya i per Espanya”, després que Puigdemont ha convocat un referèndum sobre la independència i preveu tensions entre Barcelona i Madrid. També aquí es parla de l’oferiment de diàleg, però es destaca que el diàleg no inclou el referèndum.

Equinox, la ràdio francesa de Barcelona, eleva la xifra d’assistents a 3.000 -els mateixos que ha dit al Guàrdia Urbana-, qualifica la manifestació de davant el TSJC com una demostració de força. La ràdio, en la seva edició web, posa també el focus en el fet que els acompanyants de Forcadell fossin Artur Mas i Raül Romeva, a que defineixen com a “conseller d’Afers Estrangers”. L’Indepéndant de Perpinyà destaca també la comitiva que ha acompanyat la presidenta i el fet que s’hagi cantat Els Segadors davant el tribunal.

A Irlanda, The Irish Times també ho recull. Assegura que Forcadell ha estat processada per permetre un debat de secessió i que la presidenta del parlament ha acusat el govern espanyol ha utilitzat el sistema judicial per silenciar el moviment independentista.

Swiss Info és una altra de les capçaleres que se n’ha fet ressò. Aquesta, però, se centra més en la declaració d’avui estrictament parlant. No cita el context del procés català massa extensament, però sí que assegura que prop d’un miler de ciutadans i polítics independentistes s’han concentrat davant del tribunal en solidaritat amb la presidenta.

Els rotatius europeus, però, no són els únics. Als Estats Units ho recullen el diari The New York Times i la cadena ABC News, que firmen l’article amb l’ajuda d’Associated Press, com ho fa també The Daily Star, del Líban. Tots dos expliquen tant la declaració de Forcadell i l’acte de suport, com el context de tot el procés sobiranista.

Aquesta agència també cita unes paraules de Puigdemont per AP, on explica que el referèndum per la independència podria celebrar-se abans del previst, és a dir, abans del mes de setembre. "Necessitarem tenir-ho tot preparat, però com més aviat millor, evidentment", assegura el president, que també assegura que "el benestar de Catalunya només és possible fora d'Espanya". Justament d'aquestes paraules es fa ressò el diari Washington Post, que ho titula pel possible avançament del referèndum anunciat per Puigdemont.

També l’agència Reuters firma un article des de Barcelona on també explica la declaració i la reivindicació catalana. A més, asseguren que hi ha un 80% de la població a favor del referèndum i un 48 a favor de la independència, segons una enquesta del juliol.