Aplaudiments a la premsa espanyola per la intenció del Tribunal Suprem de canviar el delicte de rebel·lió pel de sedició per saciar el seu afany d'extradir Carles Puigdemont. Mentre que la premsa alemanya carrega contra la justícia espanyola per sostenir que el Govern va cometre actes violents per "atreure dos milions de votants a votar de manera il·legal", els diaris de Madrid tornen a l'atac i critiquen que el tribunal de Schleswig-Holstein descartés tornar al president en no considerar que havia comès cap delicte de rebel·lió a diferència de la Sala Penal del Suprem, que dona la raó al magistrat del mateix tribunal Pablo Llarena.

L'actitud del Suprem, que diu ara que "si hagués intervingut un nombre prou gran de policies és molt probable que tot acabés en una matança i llavors sí que seria molt factible que el resultat de l'euroordre fos molt diferent" és lloada, sobretot per El Mundo, La Razón i l'ABC, que consideren, que el tribunal espanyol ha fet un "repàs" de la justícia alemanya.

D'aquesta manera, i sense tenir en compte el canvi constant d'arguments dels magistrats espanyols per provar, de totes totes, que Alemanya extradeixi Puigdemont, els editorials i opinions dels principals diaris espanyols s'omplen avui d'elogis i lloances que deixen en dubte i qüestionen la justícia estrangera per deixar a l'espanyola com la justícia suprema inqüestionable que sempre, sempre té raó.

Veritat veritable

Sota el títol: "El Suprem dona una lliçó a Alemanya", La Razón es lamenta que si fos pel tribunal alemany, "l'euroordre no existiria i els delinqüents podrien trobar santuaris a la cantonada", mentre celebra que la Sala d'Apel·lacions del Suprem doni la raó a Pablo Llarena, pel que consideren una "exposició jurídica contundent i rigorosa" que "constitueix un greu retret el tribunal de Schleswig-Holstein, al qual col·loca davant del mirall de les seves insuficiències."

Sense cap tipus de problema, els de Francisco Marhuenda es posen de part de la justícia espanyola i elogien la decisió del Suprem sostenint que "és enèrgica i suma paràgrafs incontestables que descriuen amb rigor quirúrgic les conductes dels encausats secessionistes, però sobretot els excessos dels magistrats alemanys".

De fet, no es paren ni un segon a no jutjar la justícia alemanya i, precisament en aquest sentit, deixen anar que la del tribunal espanyol és "una descripció dels fets definitiva per a qualsevol jurista solvent, mitjanament interessat i que no estigui condicionat per la propaganda colpista o no militi en la trama contra la democràcia espanyola", al mateix temps que conclouen que, per descomptat, la del Suprem és una "veritat judicial" en tota regla "sustentada per proves aclaparadores per a tot aquell que vulgui acceptar-les".

Però per pena seva, el tribunal alemany no va plantejar les coses com ho va exposar el Suprem i això entristeix, i molt, La Razón, que torna a ovacionar al tribunal espanyol per haver fet "una interlocutòria alliçonadora que en si mateix suposa un testimoni de càrrec contra un tribunal, en aquest cas, alemany, que va servir malament al dret i de passada a la democràcia com a principi de convivència".

Ridícul assegurat

Animant a llegir tota l'interlocutòria del tribunal espanyol, El Mundo celebra que el Suprem dongui la raó al Suprem. "Convé llegir a poc a poc les 38 pàgines de l'interlocutòria en la qual el Tribunal Suprem expressa el seu contundent suport al criteri del magistrat Pablo Llarena", comença l'editorial titulat "Poderosa rèplica a la humiliació".

I continua assegurant que "convé llegir-ho a poc a poc perquè conté l'expressiu relat d'un cop d'Estat contemporani, de les seves circumstàncies reals i de les seves conseqüències legals," així com "perquè suposa la més poderosa resposta institucional a la humiliació infligida a Espanya per la decisió del tribunal regional de Schleswig-Holstein".

Justament per això, el diari citat sosté que la interlocutòria del Suprem "ridiculitza la consistència jurídica de la sentència del tribunal regional de Schleswig-Holstein, tan precipitada i nèciament aplaudida per la beneiteria hispanòfoba de guàrdia, la nacional en primer lloc", alhora que aprofita l'ocasió per carregar contra el govern del PP per la seva "passivitat" davant de les actuacions de l'independentisme.

Ara bé, El Mundo es lamenta que "és tard per voler alternatives", i es mostra esperançat en el fet que "el Tribunal de Justícia de la Unió Europea prengui nota i torni el prestigi a la figura de l'euroordre".

Mentrestant, El País i l'ABC dediquen les seves editorials a altres qüestions. El primer a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i als ERO d'Andalusia i, el segon, al "Relat d'una agressió terrorista", amb referència al judici als acusats per terrorisme per una baralla de bar a Altsasu, un poble de tan sols 7.500 habitants i una baralla que hi va haver entre vuit joves i dos guàrdies civils per a qui la fiscalia demana 370 anys de presó.