Això de Ciutadans ja no hi ha qui ho tapi. A Andalusia es va fer veure que els de Rivera no pactaven amb Vox i com que era el primer cop, quasi ens ho vam arribar a creure. Els magres resultats a les eleccions del 28 d’abril es van disfressar d’augment quantitatiu per amagar que ni s’havia avançat al PP ni s’havia articulat una majoria alternativa al PSOE. El 26-M el fiasco de Valls els van portar al divorci amb l’exprimer ministre francès i, en paral·lel, a pactar amb Vox arreu de l’Estat, circumstància que va portar al president francès, Emmanuel Macron, a desautoritzar-los i avergonyir-los. I finalment, la investidura de Pedro Sánchez s’ha convertit en una trampa mortal per a ells mateixos.

I la traca final va arribar ahir, per Sant Joan. Tres dimisions en cadena, les de Toni Roldán, Javier Nart i Juan Vázquez, han posat en dubte la viabilitat d’un projecte que es ven com a ‘liberal’, però que no dubta a abraçar-se a l’extrema dreta si això els assegura parcel·les de poder. En aquest context, ni la premsa editada a Madrid és capaç de contenir la magnitud de la tragèdia, de manera que aquest dimarts tots els diaris treuen la qüestió de l’esfondrament de Ciutadans amb un to de rèquiem que no augura res de bo per a aquell partit que va néixer com una alternativa socialdemòcrata al catalanisme i que amb el temps ha evolucionat a una formació que es defineix per la seva necessitat de tocar quotes de poder. A Catalunya, per cert, continuen amb zero alcaldes. Vaja, que tothom s'apunta a fer suc de la taronja caiguda.

elpais

abc

Així, El País escombra cap a casa -cap a la casa socialista- i avisa en portada que La dretanització i el veto del PSOE fracturen la cúpula de Ciutadans. L’ABC hi posa encara més suc -de taronja, clar- i titula Sánchez esprem Ciutadans, acompanyat del llarg subtítol: Aprofita la sortida de Roldán i Nart de l’executiva del partit taronja i la filtració de la seva trobada amb Casado per culpar Cs i PP d’obligar-lo a pactar amb l’independentisme per seguir a La Moncloa.

larazon

elmundo

Al seu torn, La Razón parla d’un Terratrèmol Rivera a Cs i El Mundo es refereix a la crisi amb un Rivera es planta en el seu ‘no’ a Sánchez malgrat la crisi de Cs.

elperiodico

ara

lavanguardia

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, la tònica és la mateixa: El Periódico, Les desercions aviven la pressió sobre Rivera; Ara, Primeres baixes a Cs pels pactes de Rivera amb Vox; La Vanguardia, Rivera tracta de tallar una rebel·lió interna a Cs i El Punt Avui, Més desercions a Ciutadans pel seu gir a la dreta

Tot plegat, un bon suc de taronja per esmorzar.