L’agenda política i mediàtica madrilenya no és la mateixa que la catalana, i això hi ha dies que es nota més i dies que es nota menys. Dimarts, Esquerra Republicana de Catalunya va arribar a una entesa amb el PSOE i Unidas Podemos per reactivar la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat com a via per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. I si els mitjans catalans reflecteixen la divisió entre l’independentisme pel que fa a l’efectivitat d’aquesta taula, els diaris de Madrid toquen a sometent donant per fet que es tracta d’una nova claudicació del feble govern socialcomunista als sempre famolencs independentistes catalans. Per això, avui hi ha portades que més aviat semblen instruccions per desmuntar una taula.

abc

Hi ha una portada que ja dona per fet que l’acord d’ahir és la porta oberta a la independència de Catalunya. És la de l’‘ABC’, que només veu arreu independentistes emboscats però triomfants i titula ‘I ara, també l’autodeterminació’. El subtítol especifica que ‘El PSOE vota a favor d’una moció d’ERC que demana recuperar la taula de diàleg, l’amnistia pels presos de l’1-O i discutir el dret a decidir’.

elmundo

Al seu torn, ‘El Mundo’ assenyala que ‘Sánchez fa costat a la moció d’ERC sobre l’amnistia als presos de l’1-O’ i afegeix que ‘Els independentistes exigeixen reunir “la taula de diàleg” per debatre la situació dels reclusos i l’autodeterminació, i el PSOE i Podemos ho accepten’ i ‘El PP denuncia que és el primer acord del “futur tripartit”’.

larazon

Per la seva banda, ‘La Razón’ prefereix titular amb ‘Casado frena el motí de barons contra Ayuso per l’estirada a Catalunya’, que se suposa que es refereix a la possibilitat que el PP millori el 14-F els desastrosos resultats obtinguts en les eleccions imposades per Rajoy el 2017. Sobre la taula diu això: ‘El govern espanyol accepta seure amb ERC per parlar de l’“amnistia”'.

elpais

Finalment, ‘El País’ obvia el tema de la taula de diàleg i obre amb ‘La ‘llei trans’ planteja el canvi de sexe només declarant-ho’.

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

araPel que fa al quiosc català, l’acord de la taula de diàleg es veu així: ‘Tornada al diàleg després del 14-F’ a ‘El Periódico’; ‘La mesa de diàleg entra en campanya’ a ‘El Punt Avui’; i ‘El PSOE i UP voten en el Congrés reprendre la taula de diàleg després del 14-F’ a ‘La Vanguardia’. L’'Ara’ no en parla a portada i aposta per ‘Comença la cursa pels fons europeus’.