Sempre es diu el mateix, però potser aquest cop sigui cert. Les eleccions generals d’aquest diumenge són les més transcendentals de l’actual etapa democràtica a l’Estat espanyol. La possibilitat que la ultradreta entri -sota sigles pròpies- al Congrés dels Diputats i amb possibilitats de participar en un futur govern espanyol pot acabar dibuixant un futur on la involució en serà la màxima premissa i l’autogovern català en serà la primera víctima.

Davant aquest panorama, la premsa editada a Madrid opta per titulars que reflecteixen els propis nervis que es viuen als mitjans de comunicació davant d’un panorama de suspens que ho fia tot al resultat final sense descartar inesperats girs de guió d’última hora.

abc

Així, ABC obre edició amb el titular Massa en joc. Afegint que 37 milions d’espanyols decideixen avui el Govern que haurà de fer front a les dues amenaces per a la convivència més grans: l’independentisme català i la desacceleració econòmica. Completa el lot un editorial titulat Un dia per defensar Espanya.

el mundo

Al seu torn, El Mundo opta per Espanya vota avui el seu futur amb l’ai al cor per la incertesa, completat amb un Les eleccions jutgen la relació de Sánchez amb el separatisme davant el bloc de PP, Cs i Vox, que pot perdre la majoria per la seva fragmentació. Dos detalls val la pena esmentar d’aquesta portada, el primer, que El Mundo assegura que la ultradreta “pot perdre” una majoria que, de moment, no ha tingut mai. I el segon, aquest diari ha optat per oferir cinc imatges de la jornada de reflexió, on es veu en actituds disteses a Pedro Sánchez, Pablo Casado, Pablo Iglesias, Santiago Abascal i... Inés Arrimadas, que amb el seu vestit de folklòrica anul·la Albert Rivera, que no apareix per enlloc. Potser algun ciutadanòleg ho pot interpretar.

el pais

Seguint el repàs a la premsa arribem a El País, que utilitza també el concepte de la incertesa amb el següent titular: Espanya vota fragmentada i amb una gran incertesa, tot recordant que Les enquestes no preveuen majories absolutes: els acords seran necessaris.

la razon

Finalment, La Razón sorprèn avui amb una portada sensible. La imatge d’una noia discapacitada intel·lectual amb el títol El seu vot compta, recordant que en aquestes eleccions podran votar, per primer cop, unes 100.000 persones amb discapacitats intel·lectuals.

el periodico

ara

Pel que fa a la premsa editada a Barcelona, El Periódico contrasta una foto de Sánchez i Iglesias amb una altra de la concentració a la plaça Colón de Madrid on es veu als líders de la triple dreta amb el titular Tu tries. L’Ara fa un muntatge de jornades electorals històriques recordant que avui El teu vot importa, perquè L’amenaça de l’extrema dreta marca una jornada que redibuixarà el mapa polític espanyol.

lavanguardia.750

elpunt avui.750

Per la seva banda, La Vanguardia titula L’hora dels indecisos, i El Punt Avui, que prefereix donar més importància a la lliga de futbol guanyada pel Barça, reserva uns baixos a les eleccions amb el títol: 28-A, un altre repte per a les forces sobiranistes.

Sigui com sigui, ara ja està tot en mans dels votants. Quins nervis!