Si el diumenge és el dia que els irredempts dels diaris de paper conceben com de lectura reposada, estirats a l’hamaca sense gaire més a fer que entretenir-se girant fulls, s’entén que també sigui el dia en que els diaris aprofitin per intentar vendre alguns temes més de fons però significatius i, específicament, passar una brotxa ben curulla de pintura blanca -generalment calç, que va molt bé per emblanquinar exteriors- a temes que sempre són complicats de tractar.

Emblanquinar -o blanquejar- és sempre un exercici que retrata a qui el fa, perquè  encara que l’ortodòxia periodística ens dicta que no es pot culpar el missatger, tots sabem que aquest tria el camí i la forma d’explicar les coses al seu gust i segons els seus objectius.

elmundo

És per això que no és gens gratuït que avui ‘El Mundo’ ens ofereixi gairebé a tota plana una entrevista exclusiva al tenor Plácido Domingo, esquitxat per múltiples acusacions d’assetjament sexual. El titular és tota una justificació del perquè de l’entrevista: “Vull aclarir a les institucions que mai he abusat de ningú”. És evident que el cantant ha trobat en el diari que li publica l’exclusiva el lloc adient per fer-se perdonar pels pecats, comesos o suposats, com també és cert que, ateses altres declaracions del mateix Domingo i confrontades amb testimonis de les presumptes víctimes, el concepte ‘abús’ no és el mateix per ell que per elles. Però si ‘El Mundo’ vol passar-hi la brotxa grossa ben sucada de pintura blanca, serà cosa dels seus lectors creure-s’ho o no.

larazon

També mulla al bidó de pintura blanca ‘La Razón’, que s’esmerça en passar pàgina del cop de timó al PP amb una entrevista a la successora d’Álvarez de Toledo, Cuca Gamarra. El títol és “Els retrets de Cayetana no són l’important. Cal deixar de mirar-se el melic” i a la fotografia s'hi veu la nova portaveu entre les columnes de la portalada principal del Congrés dels Diputats, tot i que subliminalment un se la imagina exhibint a la plebs el cap de la defenestrada Cayetana.

elpais

Per la seva banda, ‘El País’ no es llueix gaire en el seu titular, per repetit i insistent: ‘La segona onada colpeja Espanya’. Això sí, almenys constata que ja la tenim aquí i que no es pot descartar que alguns empalmin les vacances amb un segon confinament.

abc

‘ABC’ opta per un tema controvertit, el de les ocupacions de llars. “Pobles segrestats pels okupes” titula aquest diari, que afegeix que hi ha ‘Alcaldes obligats a portar escorta, famílies extorsionades per les màfies per tornar-los les claus i pobles arruïnats per l’arribada de centenars d’assaltants d’habitatges que prenen el control en plena crisi econòmica, agreujada per la pandemia’. Tot fatal, vaja.

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

ara

Finalment, als diaris editats a Catalunya, els titulars també són força variats: ‘Pugna per l’ànima dels EUA’ a ‘El Periódico’; ‘El PIB caurà un 10%’ a ‘El Punt Avui’; ‘Els mestres clamen per més mesures per poder tornar tots a les aules’ a 'La Vanguardia' i una entrevista al vicepresident del Govern, Pere Aragonés, amb el textual “La nostra tasca és convèncer els votants del PSC i els comuns” a l’’Ara’.