La fugida de Joan Carles I, actualment en parador desconegut, ha tingut un efecte carambola que és pertinentment celebrat per la dreta mediàtica madrilenya, que dona per bona la marxa de l’emèrit si s’interpreta com un darrer servei a l’Espanya eterna: fer trontollar el govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos. La Moncloa s'esquerda, n’hi ha que ja sospiren perquè la caiguda de Joan Carles arrossegui Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Morir matant. Joan Carles I, màrtir per la causa.

Malgrat que la imatge gràfica de les portades del dia és la devastació de Beirut -fotografies que, per cert, accentuen el fet que els diaris de paper van vint-i-quatre hores tard- la realitat és que el moll de l’os de la informació d’aquest dijous es troba en les lectures que la premsa madrilenya fa de la crisi a la monarquia.

elmundo

Així, en una maniobra que busca per una banda fer mal al govern espanyol i per l’altra girar full de l’afer Joan Carles, El Mundo aprofita tot l’embolic monàrquic per titular "La Moncloa admet que la sortida de Joan Carles I esquerda la coalició", tot plantejant un escenari de guerra oberta entre Carmen Calvo i Pablo Iglesias.

larazon

La Razón insisteix en aquesta idea quan apunta que hi ha una "ofensiva dels socis de Sánchez per 'purgar' Joan Carles" i afegeix que "la Moncloa se'n desentén i deixa en mans dels ajuntaments canviar 600 carrers". La qüestió és aprofitar per fer mal al govern encara que sigui decapitant -simbòlicament- Joan Carles i no hi fa res, que el subtítol no tingui ni cap ni peus, ja que el govern espanyol, per sort, no té cap competència sobre el nomenclàtor dels municipis.

abc

Amb tot, la millor estratègia comunicativa d’avui és la de l’ABC, que passa del rei i prefereix donar a tota plana una fotografia del port de Beirut sota el títol "Apocalíptic. L'endemà a Beirut". La millor manera d’ignorar un tema és no parlar-ne i l’explosió a la capital del Líban és l’excusa perfecta.

elpais

Pel que fa a El País, aquest diari juga avui el comodí que altres diaris van gastar ahir, la carta de donar el tema per tancat i tal dia farà un any. "Sánchez tanca davant Iglesias i els seus ministres el debat sobre la Corona". Ja és cert que és notícia allò que els periodistes decideixen que ho és, però no ho és tant que una notícia deixi de ser-ho perquè algú digui que està “tancat”.

elpuntavui

lavanguardia

elperiodico

ara

 

A Catalunya, el discurs té les seves variacions, i El Punt Avui dispara amb un "Intocable" que se centra en el fet que el Suprem ha rebutjat les mesures cautelars a l’emèrit demanades per Òmnium. Al seu torn, La Vanguardia apunta que "El govern espanyol tracta de rebaixar la tensió per la sortida del rei emèrit", mentre que El Periódico i l’Ara prefereixen destacar el posicionament de la vicepresidenta del govern espanyol sobre la fugida de Joan Carles: "Calvo sosté davant Podemos que Joan Carles no ha fugit" a El Periódico i "Calvo nega que Joan Carles I sigui un 'fugat'" a l’Ara.