La dimissió d'Albert Batlle com a director general dels Mossos d'Esquadra, i el posterior nomenament de Pere Soler, acapara les portades de la premsa espanyola aquest dimarts, que aprofita per a treure tota la seva artilleria. Curiosament, la majoria d'aquests diaris destaquen un fet: que el nou responsable de la policia catalana és un "independentista convençut". A partir d'aquí, els titulars són apocalíptics.

El diari El Mundo obre a quatre columnes, assegurant que "la Generalitat depura els Mossos i fa una crida a la rebel·lió ciutadana". En el subtítol afegeix que el Govern "posa al capdavant de la policia autonòmica un independentista convençut", i que "Junqueras reclama a la societat civil que el defensi i el PDeCat diu que els seus 'soldats' estan disposats a tot", en referència a unes declaracions de la coordinadora general demòcrata Marta Pascal. En el seu editorial sosté que el relleu “respon a la radicalització i bunquerització del Govern”, i que “la dimissió de Batlle demostra que les autoritats catalanes estan decidides a consumar el xoc amb l'Estat”.

elmundo.750

Per la seva part, El País afirma que "els separatistes es fan amb el ple control de la policia". El rotatiu destaca en la primera plana que "la Generalitat nomena al capdavant dels Mossos un independentista convençut", i que "Albert Batlle sabia molt bé que el nou conseller d'Interior —un independentista radical— tenia els dies comptats com a cap dels Mossos d'Esquadra". A les pàgines interiors la fotografia és per a un agent armat amb metralleta durant una operació. El periodista Xavier Vidal-Folch escriu en el seu bitllet d'opinió que el conseller Joaquim Forn és un "talibà forjat en els desordres pujolistes contra els Jocs Olímpics".

d40ff452 a0c2 4131 ace8 447de4bfb784

bb490979 289e 4bd9 899f 2c2a33686c2c

El diari La Razón parla d'una "purga als Mossos" i titula que "un sobiranista convençut dirigirà la policia l'1-O". A la peça sobre el tema, el rotatiu fa servir les paraules de Pascal com si anessin dirigides al nou director dels Mossos: "[A Batlle] el substituirà Pere Soler, 'un soldat del PDeCat disposat a fer tot el que faci falta en defensa del referèndum', segons paraules de la coordinadora general del PDeCat, Marta Pascal". Té bones paraules per al dimissionari: "Batlle era un d'aquells homes independents, que no independentistes, que Mas va presumir haver fitxat per crear el 'govern dels millors'". 


larazon.750

Finalment, l'ABC titula aquest dimarts que "els Mossos temen ser forçats a posar-se al servei d'una consulta il·legal". Segons el diari del grup Vocento, "la dimissió del director de la policia catalana genera 'incertesa' en el cos, els membres del qual rebutgen ser 'instruments polítics' de Puigdemont i li adverteixen que estan al costat de la llei". El seu director, Bieito Rubido, denuncia en un article d'opinió que "el deteriorament de la democràcia i de l'estat de dret avança inexorablement". Segons Rubido, "els que a Catalunya volen complir la llei o mostren el seu temor a desacatar-la són destituïts fulminantment". I recorre al clàssic: "Assistim a un cop d'estat en tota regla". No importa que avui sigui 18 de juliol, dia de l'Alzamiento Nacional, el cop d'estat franquista.

abc.750