El cop de timó de Pablo Casado, que ha fulminat el president del PP basc, Alfonso Alonso, i ha imposat com a candidat a les eleccions basques del 5 d’abril a un representant de la línia dura aznarista, Carlos Iturgaiz, han emplenat d’orgull i satisfacció algunes de les portades d’aquest dilluns, que veuen en aquesta maniobra alguna cosa més que la demostració clara que per al Partit Popular la democràcia interna no va més enllà del mano i disposo. Sense màscares ni mascaretes, determinada premsa madrilenya s'inclina al pas d'Itugaiz.

Que la decisió arribés un 23-F i que qui la materialitzés dugués per nom Casado potser dirà poc als desentesos de la història, però hi ha coincidències que no haurien de passar desapercebudes. En tot cas la substitució d’Alonso ha estat aplaudida fervorosament per la premsa més espanyolista, que veu amb bons ulls que s’hagi obligat els díscols bascos –ep!, díscols i bascos, però del Partit Popular!– a marcar el pas que es dicta des de Génova. I si cal passar a segon terme la suspensió del carnaval de Venècia, doncs es fa.

abc

L’ABC li dedica la seva portada gairebé en exclusiva, excepte un apartat dedicat a la suspensió del carnaval de Venècia a causa del coronavirus. El títol és, si més no, curiós: “Casado pren el PP basc per salvar el pacte amb Ciutadans”. No queda clar si el pacte salvat és el d’Euskadi o el que s’albira a Catalunya, l’únic que pot tenir algun efecte pràctic, però queda prou clar que Casado fulmina Alfonso Alonso per resistir-se a l’acord amb Arrimadas i imposa com candidat a lehendakari Carlos Iturgaiz per "representar el constitucionalisme en la seva expressió més àmplia", per afegir que "Génova dona un cop d’autoritat y envia un missatge intern després d’haver d’acceptar la negativa de Feijóo a formar coalició amb Cs a Galícia".

larazon

elmundo

Al seu torn, La Razón titula que "Casado fulmina Alonso i recupera l’aznarista Iturgaiz per al PP basc", mentre que El Mundo apunta que "Casado fulmina Alonso sis setmanes abans dels comicis bascos". Aquests dos diaris, en tot cas, s’apunten a celebrar el cop casadista, tot considerant que la decisió serà bona per als interessos dels populars, que a parer seu són els mateixos que els d’Espanya.

elpais

Pel que fa a El País, el titular del tema és "Casado aparta Alonso i nomena Iturgaiz candidat per al País Basc", per afegir que "Génova intervé després de setmanes de tensió per la coalició amb Ciutadans".

ara

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

Finalment, els principals titulars dels diaris editats a Barcelona són els següents: "Itàlia extrema les mesures per frenar el coronavirus" a l’Ara; "L’avanç del coronavirus sacseja el nord d’Itàlia" a El Periódico; "Dret a una mort digna" a El Punt Avui i "El pacte PP-Ciutadans converteix Alonso en la seva primera víctima’ a La Vanguardia.