Exasperats i irritats, els diaris espanyols vénen avui carregats d'insults cap al candidat a la Presidència de la Generalitat, Quim Torra, que, previsiblement, serà investit avui gràcies a l'abstenció dels quatre diputats de la CUP després que ahir decidissin fer-ho així en el seu consell polític.

Si bé aquests dies ja venien atapeïts de crítiques i comentaris degradants cap al presidenciable, avui, a poques hores perquè finalment Catalunya tingui un president, no es tallen ni un pèl i els seus articles s'omplen d'insults contra Torra. Insults que semblen no tenir fi, ni límits.

Una vegada més, per calmar els ànims i intentar mostrar-se esperançats que Catalunya no caminarà cap a una República independent, tornen a emplaçar al govern de Mariano Rajoy a vigilar amb lupa els moviments del nou Govern i aplicar amb més duresa l'article 155 de la Constitució espanyola si continuen mirant cap al futur amb el pensament de separar-se d'Espanya.

"Puteta psicòpata"

El pitjor de tots és Alerta Digital, que titlla Torra de "puteta catalana de Carles Puigdemont" i de "psicòpata", cosa que, com es pot observar, no és cap error perquè fins i tot els tags que acompanyen la notícia són precisament "puteta" i "psicòpata".

El text, tanmateix, però, no és gens dur i es limiten a explicar com va ser ahir el consell polític celebrat per la CUP a Cervera, on finalment van decidir abstenir-se en la votació per investir Torra president.

"Postimbècils o pregilipollas"

Toni Bolaño es corona avui a La Razón i, agafant-se a les paraules que va deixar anar el periodista Toni Soler en TV3, subscriu que tant Puigdemont com Torra prenen a l'independentisme com "postimbècils o pregilipollas". "El que per a uns –no sé si els postimbècils o els pregilipollas– és una demostració de força davant de l'Estat, per a altres –tampoc no em podria definir– és simplement una claudicació", es lamenta. De fet, al llarg de l'article, Bolaño va utilitzant aquests termes constantment, entre ells, al final de l'escrit on deixa anar: "Per cert, Puigdemont és un pregilipollas o un postimbècil. Pregunto, esclar."

Mentrestant, en el seu editorial, titulat "El deure de fer Justícia", on defineixen a Torra com a "aspirant que ha fet del fanatisme i la xenofòbia les seves senyes d'identitat ocupi la més alta responsabilitat regional com a substitut-titella del pròfug de Berlín", es lamenten que donarà via lliure "a què es presumeix com a una nova fase del cop secessionista".

A més, adverteixen que el presidenciable "pot ser un candidat dels denominats «nets», sense causes judicials a diferència dels seus predecessors, però això no garanteix que els fets futurs no responguin a les seves paraules passades".

Els de Francisco Marhuenda es mostren esperançats per com pot acabar el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena la seva instrucció i avisen, alhora, que "ni les resolucions del nou govern català ni les del Parlament no poden condicionar el més mínim l'esdevenir de la Justícia i no ho faran", mentre tornen a emplaçar el govern de Mariano Rajoy a "respondre amb fermesa en defensa del marc constitucional, que ho és de la llibertat, sense renunciar a cap de les opcions de què disposa".

La 'farsa'

Sota el títol "La CUP cedeix: seguirà la farsa del 'procés'", El Mundo, com ja ha vingut fent aquests dies, torna a titllar Torra d'"ultranacionalista que s'ha compromès a materialitzar el mandat de l'1 d'octubre. O el que és el mateix: a continuar la farsa del procés".

Aquesta vegada, tanmateix, però, el seu editorial ocupa tan sols dos paràgrafs i es limiten a carregar contra "el discurs incendiari de Torra" i insisteixen una altra vegada que "el perfil radical del candidat designat a dit per Puigdemont garanteix la continuïtat de l'enfrontament institucional que fins ara no ha aconseguit més que dividir i empobrir a la societat catalana".

Per acabar, i seguint la línia dels altres, també llancen un missatge al govern del PP perquè es "mantingui vigilant per evitar qualsevol pas que condueixi a la fallida de l'ordre constitucional".

El "gran muñidor"

Del seu costat, El País no dedica avui les seves editorials a la qüestió catalana, mentre que El Español, que bateja la seva editorial com "Torra, entre Puigdemont i un altre 155," aprofita l'ocasió per carregar contra l'article 155 de la Constitució espanyola en considerar que és "tou i cobardón".

Però no només carreguen contra els de Mariano Rajoy, si no també —i com no podia ser de cap altra manera— contra el candidat, a qui defineixen com "el gran muñidor de tot el que ha estat succeint a Catalunya en els últims mesos, deixant en evidència la desastrosa passivitat del Govern de la nació en els moments clau d'aquest conflicte."

Justament per tot això, conclouen que "el més probable és que ens trobem davant d'una legislatura que no serà gaire llarga i que conduirà a uns nous comicis en els quals el partit de Puigdemont buscarà ampliar el seu nombre d'escons i paral·lelament la majoria del bloc independentista", mentre es pregunten sobre "quant tardarà el Govern [espanyol] a tornar a posar en marxa un nou 155 que aquesta vegada, sí, compleixi amb la missió que li assenyala la Constitució espanyola".