Han passat els fastos de celebració de la Constitució i de la Puríssima patrona d’Espanya, però per alguns el nacionalisme espanyol s’ha de viure cada dia del món i un dilluns després de pont és tan bon dia com qualsevol altre. Enmig del garbuix de les negociacions per a la investidura, entre els estira-i-arronsa dels partits per trobar una fórmula que permeti donar forma a un govern espanyol que, resulti com resulti, sempre estarà a la corda fluixa, el diari ABC ha preferit explotar una qüestió que, segons quin sigui l’interès, es pot explicar amb molta mala bava.

Atenció a la portada del diari monàrquic:

abc

Sí, ho han llegit bé. "La Generalitat s’endurà la meitat dels préstecs de l’Estat a les autonomies el 2020". I atenció al subtítol i el titular següent: "El Govern català demanarà 10.000 milions d’euros, 2.000 més que els rebuts aquest any" i "ERC exigirà demà a Sánchez una cessió concreta prèvia a la investidura". I tot això il·lustrat amb una targeta bancària amb una espanyolíssima bandera i emesa pel govern espanyol en què el titular és "Catalunya". Efectivament, si això no és una portada anticatalana –i no és la primera d’aquest diari en la seva centenària història–, que baixi la Puríssima i ho vegi.

Vaja, que el que vol explicar aquesta portada és que els catalans –el seu Govern legítim– espremen al màxim els recursos dels espanyols per a benefici propi, aparentment deixen altres territoris sense finançament i segur que està en l’ànim del diari deixar clar que, a sobre, els catalans no s’ho mereixen perquè no són lleials a la unitat pàtria. A més, la tècnica de relacionar aquest fet amb les negociacions per la investidura rebla el clau, aquests catalans mai no en tenen prou!

Si això no és crear zitzània gratuïta per comptes d’anar al fons del problema i en comptes d’assumir que el finançament autonòmic ha estat sempre un fracàs es prefereix donar la imatge del català gasiu i fagocitador dels recursos de tots els espanyols, ja em diran què és.

larazon

Esclar, després d’aquesta bomba informativa, la resta de diaris apareixen com a moderats. Així, La Razón es treu de la màniga un "Puigdemont boicotejarà la reunió clau entre PSOE i ERC", tot perquè aquest dilluns els càrrecs de JxCAT es reuneixen a Brussel·les. Ja ni reunir-se poden, sembla.

elpais

elmundo.750

Al seu torn, El País prefereix assegurar que "El futur dels presos marca la negociació en la seva setmana clau" i El Mundo titula que "Arrimadas tracta de recuperar els crítics i situar Cs al centre 'útil'”. Tot més menor que el que diu l’ABC, com es veu.

ara

elpuntavui

lavanguardia

elperiodico

Finalment, els diaris editats a Barcelona presenten els següents titulars: l'Ara: "La zona de baixes emissions no basta per frenar la contaminació"; El Punt Avui: "Informació global i en temps real del transport"; La Vanguardia: "Casado opta per apropar-se a Cs i tensa les relacions amb Vox", i El Periódico: "El grup moderat del PDeCAT enllesteix l’escissió".