Hi ha dies que, a l’hora de revisar el quiosc madrileny, els ulls van directes a un titular i ja no veuen res més. Per això, encara que la foto de portada dels principals diaris editats a la capital d’Espanya mostren la trobada del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb Felip de Borbó, el titular del dia és sens dubte el que ofereix El Mundo en una columna lateral: Torra utilitzarà l’aniversari de l’atemptat de les Rambles per homenatjar presos de l’1-O.

...

Ho repetim: Torra utilitzarà l’aniversari de l’atemptat de les Rambles per homenatjar presos de l’1-O. Si la comprensió lectora no falla, el que s’està dient és que el president de la Generalitat té previst convertir -o manipular- l’homenatge a les víctimes dels tràgics atemptats de Barcelona i Cambrils en un acte d’exaltació dels presos independentistes. Però clar, de seguida salten dues preguntes, és realment això el que farà el president Torra? I especialment, és això el que explica El Mundo en la informació interior?

elmundo

No i no. I qui ho desmenteix és el mateix redactat de la informació: “El president de la Generalitat acudirà en dates pròximes al 17 d’agost a visitar l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, a la presó de Lledoners”. El ressaltat és nostre i serveix per entendre que el que volia vendre aquest diari en el titular no és ben bé el que succeirà. Joaquim Forn rebrà la visita en algun moment a l’entorn del 17-A i en aquest context és clar que la trobada té a veure amb el paper bàsic en la gestió dels atemptats de l’aleshores Conseller d’Interior, no pel fet que estigui a presó i a l’espera de sentència pel judici contra el procés sobiranista.

De fet, tot i que el format de l’homenatge serà reduït i inclourà una trobada discreta amb familiars de les víctimes, El Mundo insisteix que Torra “no desvincularà del tot l’efemèride de les reivindicacions sobiranistes’, i tot plegat ho intenta relacionar en el fet que l’any passat va haver-hi protestes contra la presència del rei espanyol. Per cert, que en el relat del primer aniversari del 17-A que fan ignoren les mostres d’espanyolitat de part dels assistents a l’homenatge i en especial les mostres d’alegria totalment fora de lloc de la que va fer gala l’espanyolisme en la commemoració d’una tragèdia.

abc

larazon

elpais

Després d’això, recordar que el títol principal del diari esmentat és Sánchez provoca a Iglesias i posa rumb a les eleccions ja queda en segon pla, com els titulars de l’ABC, Sánchez, tard i amb les mans buides; La Razón, Sánchez trenca amb Iglesias i aviva el 10-N després de veure el Rei; i El País, Sánchez sobre Podemos: “La desconfiança és recíproca”.

Finalment el quiosc català ofereix els següents titulars: El Punt Avui, Sánchez manté el vet; La Vanguardia, Sánchez exhibeix la seva desconfiança amb Iglesias i allunya la coalició; El Periódico, Sánchez admet que la desconfiança amb Podemos és recíproca; i l’Ara, Catalunya, camí dels 8 milions.