El temps s'acaba i la premsa espanyola es desespera perquè el president, Carles Puigdemont, no declari avui la independència. Les presses perquè s'apliqui ja l'article 155 de la Constitució s'acceleren en aquestes últimes hores abans que hi pugui haver una declaració d'independència en el Parlament, mentre el Senat dóna llum verda a l'aplicació de la norma suprema.

Els diaris de Madrid tenen clar que el govern espanyol continua pel camí de la legalitat i, en comptes de subratllar que el govern de Mariano Rajoy es va negar a tirar enrere el 155 si Puigdemont convocava eleccions autonòmiques, destaquen que és precisament el president qui ha obligat amb els seus actes l'executiu espanyol a fer ús de la llei.

Els seus salvadors —els dels diaris de Madrid— són PP, PSOE i Cs, a qui emplacen a perpetrar "una aplicació estricta i contundent", és a dir, que suspenguin tota l'autonomia de Catalunya i fulminin als de Puigdemont en bloc abans que sigui massa tard, al mateix temps que exigeixen a la justícia que actuï "com cal".

"Espectacle", "xantatge", "esperpent" i "delirant" són només alguns dels adjectius que utilitzen les editorials per definir la jornada d'ahir.

Humiliació democràtica

Per a El Mundo, que el Govern acceptés retirar el 155 és "inadmissible" perquè es tractaria d'"una solució que no impliqués el reconeixement explícit de la renúncia a la proclamació unilateral d'independència i l'acceptació de la Constitució i l'Estatut com l'únic marc legal d'actuació".

La seva portada també s'omple de notícies sobre Catalunya i en ella, com ja comença a ser habitual, destaca l'editorial titulada "La Generalitat porta Catalunya al desastre", on justifica que els de Rajoy no hagin cedit perquè "hauria estat la humiliació més gran de la nostra història democràtica".

I el que és més. Aquest diari té clar que "la votació que avui tindrà lloc en el Senat per facultar el govern espanyol a restablir la llei a Catalunya és la materialització de la voluntat del poble espanyol, en el qual recau la sobirania nacional," mentre que la votació del Parlament serà el contrari: "una farsa". Una "farsa" perquè, segons asseguren, fa mesos que la cambra catalana està segrestada pels independentistes.

Però per si algú no estava convençut, recorden que "una Catalunya independent no té futur dins d'Europa" i aprofiten per criticar els mitjans de comunicació catalans sostenint que la societat està "manipulada" per ells, així com que "estan posats al servei del sectarisme".

Suïcido polític

"El despropòsit assolit en el procés separatista va superar ahir amb escreix el delirant". Amb aquestes paraules, ABC emplaça al Govern a "destituir a Puigdemont" perquè, al seu parer, el president ha demostrat "ser incapaç d'entendre amb un mínim de raciocini l'enorme perjudici que està causant a tots els catalans" i això, asseguren, "és intolerable".

La negativa de l'executiu central de fer marxa enrere a l'aplicació del 155 és un fet positiu per al diari citat, que justifica la decisió dels de Rajoy sota l'argument que si Puigdemont convocava eleccions "a la seva mesura i conveniència".

Avui no porten informació sobre Catalunya a la seva portada principal, però sí que omple la segona portada d'aquest rotatiu, on destaquen que "Puigdemont frustra la sortida de les eleccions i obliga a aplicar el 155" perquè ahir "només es va limitar a culpar el govern de Mariano Rajoy del cop a la democràcia que la Generalitat està donant".

Però la cosa no acaba aquí. El que va fer el president és, per a ABC, "un suïcidi polític incomprensible", un suïcidi que ha perpetrat en "renunciar a l'única sortida raonable que té una vegada comès un autèntic frau a la democràcia revela que ja no li importa res ni ningú a Catalunya".

Una Catalunya que, segons el seu punt de vista, viu ara amb un president que "tot el que toca es converteix en irracional i perillós per a la salut de la democràcia", motiu pel qual "l'Estat de Dret ha de ser inflexible perquè Puigdemont ha esgotat el «temps de la política» capritxosament i irresponsablement".

Per tot això, posen en relleu que "aquesta Generalitat no mereixerà ni una sola oportunitat més perquè ja és impensable que surti airosa de tal cúmul de provocacions i insensateses".

Manipulació sentimental

La Razón va un pas més enllà i titlla d'"espectacle [...] la improvisació i la manipulació sentimental en la qual es mou la política a Catalunya des de fa massa temps i la falta de respecte a les mínimes normes de comportament d'un servidor públic".

Els de Francisco Marhuenda es lamenten diàriament dels esdeveniments que van passant dia a dia en l'entorn polític, però consideren que "la farsa i la sobreactuació d'ahir va assolir cotes mai no vistes". De fet, la seva portada està dedicada, per complet, a Catalunya.

El diari citat posa a sobre de la taula que "l'estratègia és portar al límit a l'Estat i als ciutadans", després que Puigdemont anunciés primer una convocatòria electoral per després retirar la seva oferta en veure que Rajoy no tenia cap intenció de fer un pas enrere.

Però això no ho expliquen així. Segons el seu parer, el president "va tenir l'oportunitat de convocar eleccions autonòmiques i poder desbloquejar una situació que està danyant el nostre prestigi democràtic", però no ho va fer i va utilitzar "la coneguda tàctica victimista del nacionalisme que davant de la seva innegable voluntat de diàleg només troba la negativa del pèrfid Estat, sense especificar què és el que espera rebre a canvi de convocar eleccions".

Però Puigdemont sí que va especificar el que esperava rebre: la retirada de l'aplicació del 155. Fent un gir al panorama, La Razón posa a sobre de la taula que "Puigdemont no va convocar eleccions perquè és un polític instrumental imposat pels deu diputats de la CUP per declarar la independència".

Caos i confusió

El País, de la seva banda, destaca que són "hores decisives en el desafiament secessionista" i bateja la seva editorial sota el títol "Caos i confusió". Com la resta de diaris citats, aquest també destaca que la jornada d'ahir va ser "esperpèntica" perquè Puigdemont "va sotmetre a la ciutadania un altre exercici de funambulisme polític" i atribueix al president l'aplicació del 155.

Segons el seu parer, "és radicalment fals, com assenyalava el president, que hagi exhaurit totes les vies de diàleg: la seva incompareixença en el Senat, que havia de tenir lloc en el mateix moment en què pronunciava el seu discurs, és la mostra més recent que el diàleg —segons l'entén el president— només pot versar sobre com forçar l'Estat a acceptar la independència de Catalunya, si tant sí com no".

Però això ha passat factura a Puigdemont i a la ciutadania perquè "ha fracturat la societat, ha posat en fuga a les empreses, no ha aconseguit cap suport internacional i, per culminar, està a punt de desencadenar l'aplicació de l'article 155 amb el consens de tres grans forces parlamentàries".

I és precisament per tot això que, com la resta, exigeix a l'Estat que "en ple ús de les seves facultats constitucionals i en representació de la ciutadania i els seus drets, el que està disposat, avui més que mai, a actuar per restablir l'ordre constitucional davant del caos sembrat per la sobirania".

El 155 de Puigdemont

La Vanguardia, com la resta, atribueix al president l'aplicació del 155 per part de Rajoy per haver passat de convocar eleccions i continuar insistint amb la DUI perquè, d'aquesta manera, "ha abocat Catalunya a la intervenció".

A la seva editorial titulada "Un país a la deriva", responsabilitzen Puigdemont de "mantenir Catalunya enfilada a la vagoneta d’una muntanya russa i recorden que La Vanguardia "ha advocat repetidament" pel diàleg i el pacte", i asseguren que "creiem imprescindible continuar apostant".

De moment, però, no perden l'esperança i posen damunt la taula que "és cert que alguns acords s’aconsegueixen a última hora, sobre la campana, i que ahir el socialista Miquel Iceta va convidar Puigdemont perquè acudís avui al Senat. Però l’ocasió perduda ahir mereixia una sort millor", motiu pel qual consideren que "ara mateix, Catalunya és un país a la deriva".