La premsa alemanya ha lloat els centenars de milers de tests ràpids que ha fet la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, perquè han permès reduir la corba de la Covid sense necessitat de tancar establiments com els bars. els restaurants, els cinemes o els teatres. El diari Süddeutsche de Munic, considerat el segon en importància d'Alemanya, no ha dubtat a titular la situació de "miracle espanyol".

"Fa unes setmanes Madrid era el centre de la pandèmia a Europa. Ara les xifres d'infecció estan disminuint malgrat que les restriccions són relaxades. S'ha trobat al final una forma de contenir el virus amb restriccions mínimes?", es pregunta el diari.

Segons el Süddeutsche, el que ha passat és "sorprenent", perquè baixa el nombre de casos de Covid, es redueixen els ingressos hospitalaris i s'estabilitzen les UCI. "El nombre de contagis s'ha reduït a la meitat en les darreres sis setmanes", afirma i recorda que al mes de setembre "estava completament fora de control". El fet diferencial és el nombre de tests.

Süddeutsche

"Miracle espanyol", titula Süddeutsche Zeitung

L'afirmació del Süddeutsche coincideix amb les afirmacions que ha fet aquest matí l'epidemiòleg Oriol Mitjà, a TV3, que no ha dubtat a afirmar que en aquests moments Madrid ho està fent millor que Catalunya. 

"Defenso que ho està fent bé, ha llançat una estratègia de testatge massiu i li està donant resultat sense haver de tancar l'economia. Va comprar cinc milions d'unitats, a 4 euros i mig, es va gastar 22 milions i ha fet mig milió de cribatges. Va començar amb els barris més afectats, ha controlat aquests barris i ara on hi ha una mica de Covid és als barris més pijos, més benestants, i ara aquesta setmana també hi està fent el testatge", ha indicat Mitjà.

L'epidemiòleg considera que cal irrompre amb tests massius per a tota la població. Defensa que són segurs i que si Salut no els ha activat, és per la por que això pugui provocar "un relaxament a l'hora de dur la mascareta". A més, explica la practicitat que tenen i com fer-ho: "Els tests d'antígens es podrien verificar amb farmacèutics o podòlegs o des de casa, signant cadascú una declaració de responsabilitat per notificar-ho a Salut si és positiu". Des del Col·legi de Farmacèutics reclamen poder-los subministrar, ja que estan preparats i tenen marques que s'han ofert.

França manté un criteri similar i des de la setmana passada les farmàcies ofereixen la possibilitat de fer el test ràpid d'antígens.