La 47 edició dels Premis Octubre, que s'han celebrat aquest vespre a València, ha volgut retre homenatge als presos i exiliats catalans, un any després del 27O. Ho ha fet amb la concessió del Premis Octubre d'Actuació Cívica a Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Antoni Comín, Josep Rull, Jordi Turull, Anna Gabriel, Marta Rovira, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Raül Romeva, Meritxell Serret i Carles Puigdemont.

Ho ha anunciat durant l'acte l'editor i activista cultural Eliseu Climent, fundador d'Editorial 3 i 4, organitzadora dels Premis Octubre, ressaltant "la lluita cívica, el compromís adquirit, la voluntat d'obeir el mandat, la radicalitat democràtica, l'exemple constant, la voluntat d'expandir un missatge de llibertat i el fet d'ésser empresonats i perseguits il·legítimament" dels premiats. 

A l'acte hi han assistit familiars i amics dels empresonats i exiliats, que han rebut l'ovació d'una Sala Noble del Palau de l'Exposició de València unànimement alçada amb un crit de "llibertat" que ha durat diversos minuts. A la sala hi eren presents els presidents de les Corts valencianes Enric Morera i del Parlament català, Roger Torrent, els consellers de Cultura del País Valencià, Vicent Marzà, Catalunya, Laura Borràs, i de les Illes Balears, Fanny Tur, a més de l'alcalde València, Joan Ribó i els consellers de Justícia de la Generalitat de Catalunya Ester Capella i d'Hisenda i Model Econòmic Vicen Soler, entre d'altres d'autoritats dels tres territoris, com el flamant president del Fòrum Cívic Constituent i exdiputat Lluís Llach. També hi ha assistit Gianfranco Ganau, del Consell Regional de Sardenya. 

Meritxell Lluís, dona de Josep Rull i presidenta de l'Associació Catalana pels Drets Civils, ha llegit una carta signada pels presos i exiliats: "La paraula que més repetim és gràcies" asseguren els presos, recordant les cartes que reben, les visites, els actes que se celebren per recordar-los i les protestes arreu del país, des dels sopars grocs a les pujades de muntanyes, les aportacions econòmiques, els llaços grocs, així com tots aquells que els han donat suport. Un llistat d'agraïment al qual cal sumar aquest Premi d'Actuació Cívica 2018.

"Ningú ens prendrà el somni, l'aspiració, de construir la República catalana" reafirmen, i agraïnt l'homenatge d'aquesta Nit dels Octubre, els presos i exilaits fan esment que "la nostra és només la causa de Catalunya, és la causa de tots els qui són perseguits per causa de les seves idees arreu dels Països Catalans". "La nostra és la causa de la llibertat, dels drets civils, de la decència" reafirmen des de Lledoners, Mas d'Enric, Puig de les Basses, Escòcia, Flandes i Suïssa. 

Presos i exiliats han estat, també, recordats en els agraïments dels premiats en les categories de teatre i narrativa, així com als discursos institucionals dels consellers de Cultura de les Illes, el Principat i el País Valencià i a l'inici de l'acte, per les presentadores de l'acte.