Un dels guardonats als Premis Princesa de Girona ha lluït un llaç groc a l'hora de rebre el guardó de la mà del mateix Felip VI. Els premis s'han celebrat la tarda d'aquest dilluns al Palau de Congressos de Barcelona enmig d'un fort blindatge policial per les protestes independentistes.

El premiat que ha lluït el símbol que demana la llibertat dels presos polítics és Xavier Ros-Oton, doctor en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ros-Oton ha estat distingit per ser "un dels matemàtics més brillants i amb més impacte a escala mundial en la seva franja d'edat".

"La seva investigació sobre equacions en derivades parcials, un camp central en moltes disciplines científiques, ha tingut una repercussió molt destacada en la comunitat científica", s'assegura en l'explicació del premi.

La seva investigació se centra en l'anàlisi de les Equacions en Derivades Parcials i més concretament en la Teoria de la regularitat d'equacions el·líptiques i parabòliques. Els seus estudis més recents s'han centrat en problemes de frontera lliure, on les seves aportacions han estat rellevants en l'estudi de problemes d'obstacle.

A més del Premi Princesa de Girona rebut avui, el 2018 va obtenir una ERC Starting Grant. El 2017 va rebre el Premi Antonio Valle de la Societat Espanyola de Matemàtica Aplicada i el premi José Luis Rubio de Francia de la Reial Societat Matemàtica Espanyola. Actualment és professor lector de Matemàtiques a l’Institut de Matemàtiques de la Universitat de Zuric (Suïssa).