Aquest divendres el president Carles Puigdemont ha adreçat una pregunta de drets humans i comerç a Valdis Dombrovskis, el vicepresident de la Comissió Europea i exprimer ministre de Letònia que el 2013 va acceptar la possibilitat de reconèixer una Catalunya independent. Dombrovskis va ser el primer líder internacional en mostrar un suport clar al procés independentista català.

Puigdemont s'ha adreçat al vicepresident europeu per demanar una reivindicació i defensa més forta dels drets humans per part de la UE. "Quines mesures es prendran amb aquells països que comercialitzen a la UE tot i tenir presos polítics, o que persegueixen els dissidents dins dels seus territoris?", ha preguntat el president a l'exili i eurodiputat de JxCat, fent una referència directa amb la situació a Espanya.

Dombrovskis ha assegurat "la intenció de reaccionar" de la Comissió Europea, fent un esforç per presionar els socis i evitar aquestes situacions. "No s'ha de comercialitzar amb béns que provinguin de territoris que violen els drets humans", ha assegurat el vicepresident, recordant que poden "suspendre acords de lliure comerç amb els països que violin drets humans".

El primer suport internacional a una Catalunya independent

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, es va mostrar el 2013 favorable al reconeixement d'una Catalunya independent si hi havia "legitimitat en el procés” i va considerar que el govern espanyol hauria d'escoltar el clam independentista català. En una entrevista a l'ACN, Dombrovskis ha respost a la pregunta de si el seu país donaria suport a una eventual independència de Catalunya que, tot i no tenir encara un posicionament oficial sobre aquesta qüestió, “Si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant, per què no?”, va declarar. Les paraules de Dombrovskis van ser el primer suport internacional clar a la possibilitat de la creació d'un estat català, tot i l'oposició de la diplomàcia espanyola a debatre el tema en els fòrums internacionals.

valdis Dombrovskis ACN

Valdis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió Europea i exprimer ministre de Letònia. / ACN

Segons ell, aquest procés “legítim” seria idealment com el d'Escòcia, on “totes les parts estan d'acord i tiren endavant”. “Una declaració unilateral podria ser més complicada en aquest aspecte”, va precisar. Al seu parer, “si hi ha una clara voluntat del poble i una clara demanda per un referèndum, val absolutament la pena prestar-hi atenció i mirar opcions sobre com abordar-ho”.

La Diada del 2013: "Un missatge molt poderós"

En declaracions a l'agència catalana, Dombrovskis va assegurar que el govern espanyol hauria de “mirar opcions” per respondre a la reivindicació catalana i ha avisat que aquesta Diada ha expressat “un missatge molt poderós”. Dombrovskis ha afegit que el seu país va experimentar una experiència així al passat i ha recordat que la via bàltica del 1989, en la qual es va inspirar la cadena humana de l'11 de Setembre, va ser decisiva per la independència del seu país.

El primer ministre letó ha destacat que aquella mobilització “va atraure l'atenció” dels països occidentals, que “van veure que estava passant alguna cosa seriosa i que Occident s'havia d'implicar més activament”. Les grans mobilitzacions ciutadanes de la Diada del 2012 i el 2013, així com també l'esforç diplomàtic del govern –que aquesta setmana ha publicat una desena d'articles a la premsa internacional– han situat la qüestió catalana sobre la taula dels caps d'estat i de govern.