"Dones suport a la proposta de l'executiva de JxCat d'avalar l'acord de legislatura i govern amb ERC per posar en valor el 52% del vot independentista?". Aquesta és la pregunta que la direcció de JxCat farà entre aquest dimarts i aquest dimecres a la seva militància per saber si valida o no l'acord que ha subscrit el partit amb ERC per investir president Pere Aragonès i governar conjuntament la Generalitat.

La direcció del partit engegarà la consulta interna aquest migdia, cap a les 14.00 hores, i permetrà que les bases votin telemàticament fins dimecres a les 13.00 hores. Aquest vistiplau és necessari perquè el grup parlamentari de JxCat voti en primera volta la investidura d'Aragonès i perquè la formació entri a formar part del Govern presidit pel candidat d'Esquerra.

Què passa si no l'avalen?

Ara correspon a la militància donar el vistiplau a l'acord. Sànchez va admetre en la roda de premsa que en el cas, que considera "poc probable", que la militància tombi l'acord, la conseqüència seria que Junts facilitaria igualment la investidura d'Aragonès. "No contemplem l'escenari de les eleccions",va dir. 

 

L'acord

L'acord amb ERC no tanca, tal com reclamava Junts, l'estratègia a seguir per impulsar el procés. Això no obstant, sí que es proposa la creació d'un espai a cinc de les tres formacions independentistes i les dues entitats. La voluntat, segons Sànchez, és que un cop s'hagi reformat el Consell, pugui acollir aquest espai. 

Tres mesos d'intensa negociació duta al límit s'han acabat traduint en un document de 46 pàgines que servirà de guia per al nou govern de coalició entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, amb Pere Aragonès al capdavant. S'estructura en quatre apartats, el primer dels quals és el que més suor ha costat per segellar, el de "l'estratègia independentista per fer la República Catalana". S'aposta clarament pel referèndum pactat i es deixa oberta l'alternativa en cas que fracassi la taula de diàleg

Abans de desgranar-los, dediquen tres pàgines a la conjura per "acomodar les dues estratègies per assolir la independència, treballant plegats refent complicitats i lleialtats". Així mateix, s'exposen els valors que hauran de regir al nou executiu, i que són "corresponsabilitat, lleialtat institucional, respecte mutu i coordinació per garantir l'estabilitat al llarg de tota la legislatura".