20060324_Vaticano_Comida_G-int

Havia de passar. Era només qüestió de temps. L’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha convocat els fidels a “pregar per Espanya i la seva unitat”. “Davant la precipitació del que s’està esdevenint, davant la gravetat i el decisiu de la situació que travessem, convoquem tota la diòcesis a una jornada d’oració”, explica Cañizares en una carta on cita a una vigília d’oració divendres a les 20 hores a la Catedral. No queda aquí la cosa. L’arquebisbe i el seu auxiliar, Esteban Escudero, demanen vigílies d’oració, rosaris, visites i actes d’adoració al Santíssim, prec d’alguna hora litúrgica amb convocatòria especial i... un mes de precs especials a les Misses a totes les parròquies i comunitats, col·legis diocesans i escoles catòliques i a les universitats de l’Església. La carta adverteix que no hi ha “cap justificació moral” per a la secessió i alerta que "els catòlics no poden engruixir el nombre extens dels que algú ha denominat la confraria dels absents”. Tot i assegurar que no volen entrar en valoracions polítiques, el text es converteix en un alarmant anàlisi sobre el procés que es viu a Catalunya i en una aferrissada defensa de la unitat d’Espanya. No dubten citar Joan Pau II en relació a la reivindicació de la Padània (“L’unità dell’Italia non sí tocca”), però s'estalvien tantes declaracions en sentit contrari del mateix pontífex.

Réplica tarraconense

La Conferència Episcopal Tarraconense va replicar, diligent, amb una nota en què, després de recordar que l’Església catalana ja s’ha posicionat en aquest tema, defensa “la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat de les persones i dels pobles”. El bisbes catalans no han convocat ni misses, ni rosaris. El moviment de Cañizares no ha sorprès ningú. L’arquebisbe, que va ser cardenal de Toledo i primat de les Espanyes, ha destacat al llarg de la seva carrera per una militància profundament conservadora i la solidesa dels lligams que manté amb membres del govern espanyol com Soraya Sáenz de Santamaría o Jorge Fernández Díaz. Malgrat tot, la contundència de la irrupció ha provocat que un cert flaire a Escopeta nacional s’escampés per la campanya. El menys sorprès per la iniciativa de l’arquebisbe ha estat el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del govern ja ha exposat l’alarma davant les pressions del govern espanyol a tota mena d’institucions perquè es pronunciïn contra la independència. “M’espero un dia d’aquests una revelació divina que digui que anirem al purgatori si no votem com correspon”, ha vaticinat, sense saber que, en comptes d'una revelació tenía una carta de Cañizares penjada a la Xarxa.

Mal día per a Rajoy

La crida al prec arriba en un mal dia per a Rajoy. El president del govern espanyol ha començat la jornada en una entrevista a Onda Cero on s’ha fet evident el seu desconeixement sobre l’article 11.2 de la mateixa Constitució, segons el qual “cap espanyol d’origen no podrà ser privat de la seva nacionalitat”. Rajoy no ha sabut reaccionar quan el periodista Carlos Alsina li ha citat l’article ni quan, seguint el seu fil argumental, ha apuntat que els catalans tampoc deixarien de ser europeus. “Em sembla que entrem en una disquisició que no condueix enlloc”, ha estat la cirereta de Rajoy mentre el periodista provava d'explicar-li el contingut precís de la llei. El tall de veu, així com l’expressió d’entrevistador i entrevistat s'ha fet viral a les xarxes. L’etiqueta #RajoyEnOndaCero ha estat tendència durant tota la jornada al twitter. A la tarda, Junts pel Sí ja havia fet un vídeo electoral amb l’embolic, situant-lo com a exemple que les “amenaces” que esgrimeix el PP contra el procés són “falses”. El president espanyol, encara sense recuperar-se de la viral sotragada, ha aterrat a Reus per participar en un míting. Semblava que la cosa havia de millorar, però no. Una concentració independentista, anunciada prèviament, ha convertit la passejada que tenia prevista pels carrers del centre de la ciutat en un concert de crits a favor de la independència que l'ha obligat a desistir del passeig.

No es pot negar que la campanya està que treu fum. Ja ho diu la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, que s’ha estrenat a Sant Boi coincidint amb els seus primers cent dies de govern a la Junta. La dirigent socialista, que ha evitat no només coincidir amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, habitual de la campanya, sinó també citar-lo, ha utilitzat un dels hits popularitzats per Jorge Fernández Díaz: “Hi ha famílies que per poder menjar juntes hi ha temes dels que no es parla”. La presidenta ha volgut desqualificar els independentistes comparant la repressió franquista de la llengua amb aquells que “volen robar a molts catalans la riquesa de sentir-se part de Catalunya i d’Espanya”. La situació comença a ser tan extravagant que els partits del Parlament suís, excepte un, han demanat en una interpel·lació parlamentària al govern si té previst alguna “intervenció” entre Catalunya i Espanya davant una possible separació. “En vista de la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal està preparat per oferir els bons oficis del nostre país per intervenir entre Madrid i Barcelona?”, demanen els parlamentaris que consideren que la negativa espanyola a permetre el vot “sembla contrària a la pràctica internacional pròpia dels països democràtics”. I seguim. Queden tres dies de campanya i encara poden donar per a molt.