La roda de premsa que ha protagonitzat avui el candidat de JuntsxCat, Jordi Sánchez, a la presó de Soto del Real (Madrid) té un precedent en el petit discurs que va protagonitzar l'any passat des d'una presó turca el polític kurd Selahattin Demirtas, del Partit Democràtic del Poble i defensor del Kurdistan.

Però en el cas de Turquia, no es va obligar a comparèixer el polític opositor amb un retrat del president Recep Tayyip Erdogan, ni tampoc amb una bandera turca.

Aquí es pot veure l'escenografia de la conferència de Demirtas des del centre penitenciari turc, relativament semblant a una intervenció televisiva homologada.

En el cas de Jordi Sànchez, les autoritats penitenciàries espanyoles han estat més dures i han carregat l'escenografia amb tots els elements que han pogut. El candidat ha hagut de comparèixer a la roda de premsa amb la presència d'un retrat del rei Felip VI i una bandera espanyola, en una sala on és evident que no contenia d'entrada aquests elements. L'escenografia queda complementada amb una taula minúscula.

jordi sanchez bandera espanyola efe

El polític kurd va quedar tercer lloc a les eleccions amb el 9,8% dels vots, i va obtenir l'acta de diputat.