El candidat del PNB a lehendakari, Imanol Pradales, ha demanat al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que "respecti" el Concert Econòmic d'Euskadi, i després de retreure-li que suggereixi que aquest instrument és "insolidari", li ha recordat que es tracta d'un mecanisme de "risc unilateral", de manera que Euskadi ha de gestionar-se amb els seus propis recursos "sense que ningú vingui a rescatar-nos si les coses van malament".

Pradales, en declaracions als mitjans de comunicació a Vitòria-Gasteiz, s'ha referit, d'aquesta manera, a la proposta d'Aragonès per a establir per a Catalunya un sistema de finançament similar al basc, i a les seves al·lusions al fet que aquest mecanisme, en el cas català, seria "solidari". El candidat del PNB ha demanat al president de la Generalitat "respecte" al Concert Econòmic basc, el qual ha destacat que "és expressió de l'autogovern basc i font de benestar per a la societat basca". "És el sistema de finançament que ens permet finançar la sanitat basca, l'educació, les polítiques d'ocupació, les polítiques industrials, i la Renda de Garantia d'Ingressos", ha afegit.

Respecta la proposta d'Aragonès

Imanol Pradales ha afirmat que respecta que "qualsevol partit polític o el senyor Aragonès plantegi un sistema de finançament per a Catalunya a l'estil del Concert basc". No obstant això, ha advertit al màxim responsable de la Generalitat que no admetrà que "se suggereixi que som insolidaris".

El dirigent 'jeltzale' ha recordat que el Concert basc "és una singularitat que està emparada legalment, tant per l'Estatut de Gernika com per la Constitució espanyola". A més, ha afirmat que aquest instrument "és solidari", atès que a través d'aquest, Euskadi "contribueix molt més enllà de quin és el seu pes poblacional" al finançament de l'Estat. "Euskadi pesa més o menys un 4,6% en l'Estat com a població, i contribuïm amb el 6,24% a les càrregues generals de l'Estat. Som aproximadament el 5,9% del PIB, i contribuïm amb el 6,24%. És a dir, si el deute públic espanyol és 'X', nosaltres contribuïm amb el 6,24% del deute públic, independentment del que pesem poblacionalment o del que pesi la nostra economia", ha precisat.

Euskadi aporta diners al Fons de Compensació Interterritorial

Pradales ha manifestat que, a més, Euskadi aporta diners al Fons de Compensació Interterritorial, malgrat que no rep "res" d'aquest mecanisme, atès que el Concert és un sistema solidari i, a més, de "risc unilateral". "Nosaltres hem de gestionar les polítiques públiques a Euskadi amb els diners que recaptem a Euskadi, sense que ningú vingui a rescatar-nos i sense que vingui l'Estat a posar diners si ens van les coses malament", ha destacat, en referència al fet que Catalunya, així com la resta de territoris de Règim Comú, sí que poden accedir a aquestes fórmules.

El candidat d'ERC i president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha avisat que posarà com a condició l'aprovació d'aquest nou model per aprovar els pressupostos espanyols del 2025. Per canviar el finançament autonòmic, que consisteix a passar de gestionar el 9% dels impostos al 100%, cal negociar-ho amb la Moncloa i modificar la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), que hauria de comptar amb el suport d'una majoria absoluta al Congrés dels Diputats. Des del PSOE, tanmateix, apunten que el nou model de finançament s'ha d'acordar entre totes les comunitats autònomes de l'Estat espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!