El Parlament de Catalunya ha rebutjat demanar allargar la vida útil de les centrals nuclears d'Ascó I i II i Vandellòs II, que han de tancar la seva activitat el 2030, 2032 i 2035, respectivament. En una moció del Partit Popular amb motiu de l'apagada general que va viure l'Estat espanyol i Catalunya el passat 28 d'abril, apostaven per allargar la vida útil d'aquesta forma d'energia, malgrat que l'última paraula la tingui el govern espanyol. Tot i això, els 26 diputats PP, Vox i Aliança Catalana s'han quedat sols defensant la pròrroga de les centrals nuclears, que ha comptat amb l'abstenció dels 35 diputats de Junts i el vot en contra dels 72 diputats de PSC, ERC, Comuns i CUP. La moció, de fet, ha estat rebutjada en la seva totalitat. Fins i tot ha quedat rebutjat el punt que reprovava la ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, i la presidenta de Red Eléctrica, Beatriz Corredor, per "l'absència de lideratge, manca de previsió, coordinació i una resposta eficaç" per l'apagada general. Concretament, ho ha fet amb els vots en contra dels 72 diputats de PSC, ERC, Comuns i CUP i els favorables de Junts, PP, Vox i Aliança.
La cambra catalana també ha rebutjat constatar la "irresponsabilitat" del govern espanyol i de la Generalitat per la "manca de previsió davant dels reiterats avisos existents" de l'apagada. També ha quedat rebutjat la defensa de la "importància estratègica de l'energia nuclear dins del mix energètic català com una tecnologia de transició imprescindible fins que les fonts renovables puguin cobrir les necessitats energètiques del territori". Aquest últim punt, per això, ha comptat amb l'abstenció de Junts i Vox, aquests últims per la seva lluita contra l'energia verda. D'altres elements que han quedat rebutjats en aquesta moció és el desplegament accelerat de sistemes d'emmagatzematge energètic per estabilitzar el sistema davant pics de producció intermitent.
El PSC acusa al PP de “populisme”
El PSC, que ha votat en contra de la moció, ha titllat de "populisme tronat" les propostes plantejades pels populars. "Aquest Govern no mourà el seu full de ruta amb les nuclears", ha advertit la diputada socialista Andrea Zapata, que assegura que es desconeixen els motius de l'apagada i ha criticat que PP, Vox i Aliança "es dediquin a espantar la gent". De fet, la socialista ha recordat que les comunitats autònomes governades pel PP van delegar les competències de les comunitats autònomes.
Els juntaires, que encara no tenen una posició fixada sobre la pròrroga de les nuclears, han reivindicat la "sobirania energètica" de Catalunya. "Hauríem de tenir un pla propi de Catalunya, com PROENCAT. Si volen parlar de l’energia també hauríem de parlar de l’agrari comparatiu en el sobrecost del peatge elèctric per Catalunya per un decret del PP del 2017 signat amb el País Basc", ha dit el diputat Jordi Munell, que demana l'alliberament dels usos de transports. De fet, un dels punts de la moció del PP ha estat esmenada per Junts.
Les esquerres defensen la desnuclearització
La diputada d'ERC Montse Bergés, el diputat dels Comuns Lluís Mijoler i el diputat de la CUP Dani Cornellà han recordat la privatització d'Endesa per part del govern d'Aznar. "La descarbonització és innegociable i no estem disposats a utilitzar l'apagada elèctrica per qüestionar el desplegament de les energies renovables", ha dit la diputada republicana, que aposta per desnuclearitzar l'energia. Per la seva banda, Mijoler ha acusat el PP de defensar els "interessos dels grans oligopolis". "El seu llegat és inestabilitat i encariment del preu. Prorrogar la vida útil de les nuclears és un problema amb les instal·lacions antigues i incidències. És de les més cares i lentes de desplegar", ha dit Mijoler, que considera que el PP "està ancorat al passat". Així mateix, Cornellà ha acusat la dreta i l'extrema dreta "d'aprofitar l'apagada per tornar a introduir el debat de les nuclears". "No renunciarem al pla de tancament de les nuclears", ha advertit el cupaire, que recorda els cementiris o l'extracció de l'urani.
La diputada del PP Eva García ha demanat al bloc de l'esquerra que deixi a un costat la seva “irresponsabilitat i ideologia sectària” en aquest debat, que és purament tècnic i té per objecte garantir l'estabilitat del subministrament elèctric i els preus de l'energia, la resiliència de la xarxa i el desplegament de sistemes de magatzematge energètic, la millora de les interconnexions amb altres territoris, la creació d'una finestreta única per als projectes d'energies renovables i aprovar un pla específic sobre sòl disponible per a la instal·lació de parcs de renovables sense afectar sectors productius ni paisatges protegits.