La candidata de Vox a la presidència de la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, ha anunciat aquest dimarts que ha firmat un pacte amb la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, per entrar en un futur govern regional en funció dels vots que ha aconseguit en les últimes eleccions.

Monasterio ha explicat que s'ha reunit aquest matí amb Ayuso i que totes dues han firmat aquest document que recull que Vox entra a les conselleries i ens de la Comunitat i en els pressupostos en funció de la proporcionalitat obtinguda en les eleccions i traduïda en escons (PP, 30; Cs, 26 i Vox, 12).

Aquest mateix document l'ha lliurat a Ciutadans en una reunió també in extremis aquest matí amb el seu candidat, Ignacio Aguado, però, segons Monasterio, ell s'ha negat a firmar-lo i ella s'ha aixecat de la taula.

Per la seva part, Ayuso ha assenyalat als mitjans que hi ha un acord amb cada partit (Ciutadans i Vox, per separat), però no ha negat que inclogui el repartiment de conselleries d'un hipotètic govern de coalició entre els populars i la ultradreta.

"No l'hem tancat, sense més ni més. Són acords bilaterals que mantindré en secret fins que parli amb ells i decideixi què anem avançant", ha contestat quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que Vox hagués cedit els seus vots a la Mesa de l'Assemblea a canvi d'entrar en l'executiu regional.

Després de la sortida del ple, Vox ha qualificat de "bona notícia" que el centre dreta "controli" la Mesa de l'Assemblea de Madrid i ha explicat que l'acord ofert a Ciutadans i al Partit Popular -i que només han firmat amb PP- inclou les posicions a la Mesa i, per descomptat, les posicions en govern, conselleries, ens, en proporció amb els escons, com és lògic".

"Després ja veurem si Ciutadans es vol sumar a aquest acord o no, nosaltres ja diem, com el primer dia, que hi estem disposats", ha llançat Monasterio, que ha recordat a la resta de grups que ells, a partir de demà a les 9 del matí, estaran "disposats" que vagin a veure'ls a la seva oficina a l'Assemblea de Madrid "per tancar els serrells que queden per a l'acord final de la investidura".

En aquest punt, ha indicat que "potser convingui que es tanqui tot una mica abans per estalviar-los als madrilenys aquest temps", amb referència als 15 dies que han tardat els grups de PP, Cs i Vox per arribar a un acord de la Mesa.

Preguntada per què pensa fer si Ciutadans no firma aquest acord, Monasterio ha estat taxativa: "Ciutadans haurà d'elegir si es vol unir a aquest pacte del PP amb Vox o si no vol que segueixi endavant la investidura, encara que entenc que sí". D'aquesta manera, ha reiterat que Vox assumirà "àrees de govern" però no ha concretat quines perquè formarà part de l'acord d'investidura posterior.

Sense acord amb Cs

Sobre el moment amb Ciutadans, Monasterio ha explicat que ha estat una reunió a les 10 hores -el ple se celebrava a les 12 hores- en la qual estaven presents Ignacio Aguado i Juan Trinidad, ara ja president de l'Assemblea, gràcies entre altres coses, als suports de Vox.

Monasterio ha assegurat que ha estat "asseguda" en una taula "negociant" amb Ciutadans però que, com que no ha volgut firmar el document que li ha lliurat, s'ha aixecat de la taula. Aquest paper entregat, segons ha detallat, es referia a concretar les conselleries, entre altres aspectes.

Malgrat que Ciutadans no ha volgut firmar, Vox ha seguit endavant amb l'acord amb el PP, on s'incloïa el suport a Cs a la Mesa. "Nosaltres hem arribat a un acord amb el PP que votàvem a Trinidad i hem acceptat la proposta que ens feia. No ens importa d'on vénen els vots, el que ens interessa és que tenim la vicepresidència i un acord amb posicions al govern en proporcionalitat amb els escons", ha sentenciat.