El PP i Vox s'acarnissen amb la censura ideològica (i catalanòfoba) d'espectacles arreu de l'Estat. Poc més de dues setmanes després de la constitució dels ajuntaments passades les eleccions municipals del 28 de maig, els nous ajuntaments de dretes ja han cancel·lat mitja dotzena d'esdeveniments culturals per diferents motius ideològics: per exemple, per masclisme, per catalanofòbia o per ambdues raons. Bàsicament, han suspès tot allò que fa una mica d'olor d'esquerres.

'Nua', d'Ann Perelló, vetada a Palma

Un dels casos més sonats és el de Nua (radiografia d'un trastorn), d'Ann Perelló, que ha sigut vetada a Palma. Es tracta d'una obra de teatre en català i que tracta sobre trastorns de la conducta alimentària, però que "no és la línia d'espectacles que programaran" els nous mandataris del PP a Ciutat. Aquest ha sigut l'argument que ha rebut Perelló, tot i que des de Cort han intentat desmentir la informació —tot assegurant que "l'anul·lació obeeix a una qüestió merament pressupostària i d'organització, en cap cas ideològica". 

Un ajuntament de Burgos, contra Antoni Benaiges

Just l'endemà de conèixer el veto a Nua, vam veure un nou cas de catalanofòbia del PP —que ha cancel·lat a Briviesca (Burgos) una obra de teatre sobre Antoni Benaiges, de Xavier Bobés i titulada El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai. Bobés ha explicat que el consistori ha esgrimit motius "econòmics", malgrat que "tot estava confirmat i conforme fins que es va produir el canvi d'administració". Sembla clar que la raó real és que l'ajuntament ha anat contra Benaiges, mestre català durant la Segona República que fou assassinat per milicians falangistes a l'inici de la Guerra Civil.

Vox i les insinuacions sexuals de Lope de Vega

Però la catalanofòbia no és l'únic motor de la censura. A Getafe, Vox ha pressionat l'ajuntament del PSOE per retirar "les insinuacions sexuals" de La Villana de Getafe (de Lope de Vega). "La representació teatral ha incorporat en l'escenari representacions d'un penis i una vulva de considerable grandària, la qual cosa ha generat incomoditat entre uns certs espectadors i transeünts", ha assegurat la formació d'ultradreta. Així mateix, ha afegit que "és incomprensible" que s'hagi decidit "pervertir l'obra de teatre".

Lesbofòbia del PP i Vox amb 'Lightyear'

El masclisme no s'acaba aquí, ja que el PP i Vox s'han atrevit a vetar la pel·lícula Lightyear per un petó entre dues dones. Ha sigut en un petit municipi de Cantàbria, Santa Cruz de Bezana, on el nou ajuntament ha retirat el llargmetratge d'animació i ha reimprès tota la cartellera que s'havia penjat arreu del poble. En el seu lloc es projectarà Tipos Malos, on no hi ha cap escena lèsbica ni homosexual. L'exalcalde socialista Alberto García ha denunciat que "el primer pacte de la dreta amb la ultradreta a Cantàbria ha atacat en nombres ocasions el col·lectiu LGTBI", ja que també s'han dedicat a retirar banderes. 

El PP i Vox tenen por de Virginia Woolf

El cas de masclisme més flagrant d'aquestes dues setmanes ha sigut el de Valdemorillo (Madrid), la localitat governada pel PP i Vox on s'ha censurat l'adaptació teatral d'Orlando (de Virginia Woolf) —obra en la qual es denuncia la submissió de les dones davant dels homes. Com en el cas de Nua, l'ajuntament s'ha dedicat a intentar desmentir la informació i assegurar que la cancel·lació es deu únicament a motius pressupostaris. Però tant la companyia de teatre Defondo com l'Associació d'Autores i Autors de Teatre d'Espanya tenen ben clar que es tracta d'un veto ideològic.

Altres mostres de censura

La llista continua amb la promesa de Vox (amb el beneplàcit del PP) a Gijón de vetar la música en asturià o amb el conflicte a Valladolid pel certamen cinematogràfic Seminci, que de moment serà organitzat per la ultradreta —tot havent proclamat que programarien un "cinema sense ideologia" i criticat el suposat "sectarisme" en l'audiovisual espanyol. A Múrcia hem vist com la policia local, en mans de la dreta, ha aturat el concert de Rocío Saiz per ensenyar els pits. I a Palma, Vox ja havia dit que es pagaven "massa diners per un grup que només canta en català" (en referència a Antònia Font). Però no tot és culpa del PP: a la Ràpita, ha sigut el PSC qui ha retirat el suport a un festival guardonat amb el Premi Nacional de Cultura.