El PP ha vetat a Palma una obra de teatre en català sobre TCA, trastorns de la conducta alimentària. Així ho ha denunciat aquest dilluns l'actriu mallorquina Ann Perelló, creadora i protagonista de Nua (radiografia d'un trastorn) —que fa mesos que volta per escenaris d'arreu dels Països Catalans. Segons Perelló, va ser divendres passat quan li van comunicar que tres funcions de l'obra programades en el teatre municipal Mar i Terra no es farien perquè la proposta escènica "no és la línia d'espectacles que programaran" amb els canvis de govern a l'Ajuntament de Palma. La notícia ha arribat el mateix dia que la futura presidenta de les Balears, Marga Prohens, ha promès "impermeabilitzar" les aules de "qualsevol temptació d'adoctrinament ideològic" (en referència a la llengua catalana).

"Estic bastant amb els cabells drets", ha reaccionat l'actriu en una piulada —alhora que s'ha preguntat quina és "la línia que programaran" els nous dirigents populars. "Però sobretot me deman si saben que els TCA, es dolor que va associat a aquests trastorns i en general sa salut mental no entén de partits ni de política", s'ha qüestionat. La resposta és clara: "No", no ho saben. "Me fa bastanta pena que això passi a ca meva", ha conclòs. Així doncs, Perelló ha enviat un missatge de suport a les persones que viuran una situació de censura similar en el futur i ha recordat que al novembre començarà la gira 2023-2014 de Nua —"gràcies a la feinada incansable de la Sala Flyhard", del barri barceloní de Sants.

La resposta del PP

Que Nua no segueix "la línia d'espectacles" és l'únic argument que Perelló ha rebut per part del nou equip de Cort, que des de fa dues setmanes està en mans del PP. Encara es desconeix quina és aquesta "línia". Potser el PP no té interès a parlar de TCA, potser no té interès a programar en llengua catalana. "El més fort és que a Nua hi ha moments en castellà", ha ironitzat l'actriu. 

Hores després de la denúncia de Perelló, l'Ajuntament de Palma ha emès un comunicat en castellà per explicar que el veto "obeeix exclusivament a una qüestió pressupostària" —sense fer referència a la "línia d'espectacles que programaran". "El nou equip de Música i Arts Escèniques s'ha trobat amb una situació en la qual tot el pressupost d'enguany està compromès i la quantitat disponible no és suficient per poder atendre totes les reserves que s'han formalitzat", s'ha limitat a dir el consistori. En aquesta línia, el nou director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet, ha assegurat que "en cap moment s'ha anul·lat la reserva de Nua per motius ideològics". "És una gran obra i així queda patent, ja que ha obtingut diferents reconeixements i guardons. Tenim previst realitzar un cicle de teatre social en el primer trimestre del 2024 amb els pressupostos renovats", ha afegit, sense acabar d'aclarir si en aquest cicle comptaran o no amb l'obra de l'actriu mallorquina.

La censura, la línia d'actuació del PP

Per la seva banda, els ecosobiranistes de Més per Palma han criticat la decisió del PP i l'han titllat de "censura". "Una vegada més, el Govern de Retrocés posa la seva moral davant dels interessos del públic i demostra poca fiabilitat i falta de respecte cap al sector cultural", ha denunciat el regidor Miquel Àngel Contreras. 

Sembla que la censura serà la línia d'actuació dels governs del PP en aquesta legislatura. Perquè el veto a Nua no és el primer de la nova onada de governs populars, després que Vox aconseguís a la localitat madrilenya de Valdemorillo la suspensió d'una adaptació teatral d'Orlando (de Virginia Woolf) —obra en la qual es denuncia la submissió de les dones enfront dels homes. Per a més inri, el PP i Vox també van vetar la pel·lícula Lightyear en un municipi de Cantàbria pel petó entre dues dones.