La llei de l’amnistia que estan polint el PSOE i Junts per Catalunya enmig de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez ha capitalitzat la primera sessió de control al Senat de la quinzena legislatura espanyola. L’endemà que l’Audiència Nacional imputés, entre d’altres, Carles Puigdemont i Marta Rovira pel cas del Tsunami Democràtic, el Partit Popular s’ha servit de la interlocutòria del jutge Manuel García Castellón per arremetre contra les converses del PSOE, a qui ha acusat de “coquetejar amb malversadors, sediciosos i fins tot amb presumptes terroristes”, ha dit l'expresident d'Extremadura i senador del PP, José Antonio Monago, a la ministra de Justícia, Pilar Llop, en referència a les negociacions del PSOE amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

En aquesta línia, el Partit Popular ha preguntat al govern espanyol si “inclouran el terrorisme en la futura llei d’amnistia”. “Si és així, aviat veurem com EH Bildu truca a la seva porta per fer el mateix amb ETA”, ha assegurat Monago, que ha dit que l’executiu “degrada tot el que toca”. Ha continuat: “És bon negoci per a Espanya amnistiar senyors amb amistats perilloses com Rússia?”. Per això ha qualificat de “radical” el PSOE, de qui ha assegurat que és “tan radical el que intenta el cop d’Estat com el que demana perdó al que intenta el cop d’Estat”. A més, ha acusat l’executiu central de voler apagar les protestes contra l’amnistia “amb la llei mordassa i, si cal, amb gas mostassa”, en al·lusió als disturbis d’aquest dilluns davant la seu del PSOE a Madrid.

 

En la rèplica, la ministra Llop ha afirmat “respectar les decisions judicials”, ha criticat l’actitud dels governs del PP amb el conflicte català –“van deixar que els problemes s’enquistessin fins que es va generar un problema de primer ordre- i ha defensat que els plans de Pedro Sánchez, “l’opció difícil”, que consisteix a apostar per “la pau, la convivència i la concòrdia”. A més, ha recordat que el PP porta “1.795 dies incomplint la Constitució”, en al·lusió al temps que acumulen els populars sense acordar la renovació del Consell General del Poder Judicial.

 

Bolaños es defensa amb el Financial Times

A pregunta de Vox, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha subratllat l’article del Financial Times, en què es defensava el desplegament de l’amnistia: “El Financial Times posa en valor la feina i l’esforç que fa el govern d’Espanya per al diàleg i l’amnistia com a eina útil perquè hi hagi un futur d’entesa a Catalunya i a la resta de l’Estat”. De fet, Bolaños ha criticat el PP i Vox per fer crides a “manifestacions ultres”. “Que ho faci Vox és preocupant, però és més preocupant que el PP i el líder provisional justifiqui les manifestacions”, ha dit el ministre en referència a Alberto Núñez Feijóo. De fet, ha acusat el PP d’”intentar aconseguir als carrers amb crispació, insults i mentides el que no van aconseguir a les urnes”.