La Policia Nacional ha explicat la seva versió dels fets ocorreguts aquest dilluns a la nit a la manifestació convocada davant del seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid, que va acabar amb càrregues policials, el llançament de gasos lacrimògens i pots de fum per aturar els manifestants “ultres” i escenes de tensió i corredisses pels carrers limítrofs. Segons fonts policials, la jornada va acabar amb tres persones detingudes, dos agents ferits lleument i el decomís d’una pala, tres pals de fusta, una barra de ferro i tres porres extensibles. Unes 3.800 persones van acudir a la manifestació en contra l’amnistia, segons la delegació del govern central a la Comunitat de Madrid.

El relat, basat en l’atestat policial, indica que cap a les vuit del vespre els agents van detectar la presència de persones “amb el rostre cobert i estètica ultra” que es van situar prop de les tanques, a primera fila. Davant d’això, la policia espanyola va reforçar la primera línia amb més agents, que van detenir mitja hora més tard un primer manifestant que va saltar la tanca i va agredir un membre de la policia.

Cap a les 9 de la nit, relaten les mateixes fonts, mentre una part dels manifestants van abandonar el lloc, va augmentar la presència de “persones tapades i d’estètica ultra” a la zona. De fet, alguns dels individus, “distribuïts estratègicament pel tancat”, van començar a tallar les brides que unien les tanques i van llençar ampolles de vidre i altres objectes a la línia policial. En aquell moment, segons la versió de la policia, els agents van llançar pots de fum (no lacrimogen) per advertir de la intervenció imminent.

A continuació, la policia va respondre amb una càrrega que consideren “proporcionada” i que va deixar un panorama amb 200 persones “d’estètica ultra" que mantenien el pols de la manifestació. Davant el moviment de contenidors i la insistència a llançar objectes, els agents van llançar més pots de fum i gas lacrimogen per dispersar els concentrats, moment en què la policia va detenir dues persones més: un home per agredir un inspector i una dona per desobediència. A conseqüència de la intervenció, dos agents policies van ser ferits lleument i es van interceptar una pala, tres pals de fusta, una barra de ferro i tres porres extensibles.

Avui, una altra manifestació a Ferraz

Lluny de rendir-se, la plataforma Revuelta i l’associació estudiantil Plataforma 711, vinculades a l’òrbita de Vox, ha tornat a convocar una rèplica de la manifestació per a aquest dimarts a les 8 del vespre davant la seu del PSOE a Madrid. En la d’aquest dilluns, els assistents portaven banderes espanyoles, alguna de franquista i cartells en contra de Pedro Sánchez, Carles Puigdemont i l’amnistia, i han cridat lemes com 'Sánchez a presó' o 'no ens enganyen, Catalunya és Espanya'.