El Partit Popular ha tret del calaix el 'model Rajoy' per al finançament autonòmic. El vicesecretari d'Economia del PP, Juan Bravo, ha estat qui ha tornat a posar sobre la taula la proposta, una iniciativa per reformular el sistema de finançament en l'àmbit estatal que ja va voler impulsar l'executiu popular de Mariano Rajoy l'any 2017, però que no va prosperar. En una entrevista aquest dissabte a Parlamento de RNE, Bravo ha carregat contra el govern de Pedro Sánchez i ha insistit que si s'ha de reformar el model, cal que aquest replantejament es faci a totes les autonomies i no només a Catalunya. "Amb voluntat política es pot fer", ha etzibat Bravo. A parer seu, la millor opció és el projecte de l'expresident, ja que és l'únic que garanteix la "igualtat" entre els ciutadans espanyols. La proposta neix en un intent de parar els peus a les exigències d'ERC, que demana com a condició mínima per investir Salvador Illa un nou pacte econòmic a Catalunya.

El PP dona per fet que Sánchez acceptarà un finançament singular a Catalunya

El vicesecretari d'Economia del PP no ha mostrat cap dubte en el fet que el president espanyol acabarà donant el finançament singular a Catalunya. "Què deien amb els indults? Els independentistes que sí, Sánchez que no. I amb l'amnistia? Els independentistes que sí, Sánchez que no. I què creuen que passarà amb el concert?", ha reflexionat en veu alta Bravo. El popular ha anat més enllà afegint que "això arribarà fins on vulguin ERC i Junts", ja que l'executiu espanyol actual ha demostrat que "canvia tot el que sigui precís i els pot oferir tot el que sigui necessari per mantenir Sánchez com a president", ha criticat afegint que per als socialistes, "no existeix res més que no sigui Sánchez".

El primer pas, una conferència de presidents

El full de ruta dels populars per tirar endavant el 'model Rajoy' de finançament exigiria, en primer lloc, convocar una conferència de presidents autonòmics, i després negociar "de forma multilateral" amb el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). El tercer i últim pas seria dur la iniciativa al Congrés per aprovar-la. En aquest sentit, el vicesecretari dels populars ha demanat al govern de Sánchez que presenti una proposta de nou sistema de finançament per a totes les comunitats autònomes "i no només per a Catalunya". 

Garantir la igualtat entre els espanyols

"L'objectiu final és garantir la igualtat en l'accés als serveis públics dels ciutadans, independentment d'on visquin, per evitar espanyols de primera i espanyols de segona", ha defensat el vicesecretari d'Economia del PP, que ha avançat que el Partit Popular ja té una proposta treballada amb les comunitats autònomes on el partit governa. En aquest sentit, ha afegit que l'acord consta de "punts bàsics clars sobre els quals s'ha d'acabar de desenvolupar el model".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!