El PP troba que plantejar una reforma del sistema de finançament autonòmic a la mida de Catalunya és un “insult a la intel·ligència”. Així s’ha expressat aquest dimecres el vicesecretari d’organització del partit, Miguel Tellado, que ha condemnat l’ús “partidista” i “greu” que fa, a parer seu, el PSOE d’aquest tema. S’ha pronunciat d’aquesta manera després que aquest dilluns i dimarts els socialistes hagin llançat globus sonda en direcció Barcelona per mirar de convèncer Junts per Catalunya i Esquerra Republicana amb propostes molt allunyades del referèndum d’autodeterminació i de l’amnistia i que no resolen el conflicte polític amb Espanya.

Estan disposats a governar a qualsevol preu”, ha dit Tellado abans de qualificar la reforma del sistema de finançament autonòmic de “partidista” i de “greu”. Ha reivindicat que plantejar aquesta reforma no està malament, però que en cap cas s’ha de fer a la mida de Catalunya. En una entrevista a Onda Cero ha dit, fins i tot, que és una demanda que els independentistes han traslladat a Sánchez, cosa que ha estat a l’inrevés, en un intent dels socialistes de seduir Junts i ERC amb aspectes econòmics. “El problema no és de qui ho proposa, sinó de qui està disposat a acceptar-ho”, ha assenyalat el popular, per llavors defensar que qualsevol revisió d’aquest sistema ha de ser “multilateral” i no “bilateral”.

Davant d’aquest escenari, el PP ha reivindicat que la Moncloa no pot estar ocupada per un “govern dèbil”, en una forma d’insistir que el PSOE ha d’abstenir-se davant d’una investidura d’Alberto Núñez Feijóo i deixar d’aquesta manera que els populars puguin governar en minoria, però plàcidament. “Des que vam guanyar les eleccions que defensem que no tot pot estar en joc per tal de mantenir el govern”, ha afirmat Tellado.

Les paraules del vicesecretari d’organització del partit han arribat després que el PSOE hagi confirmat que utilitzarà la reforma del sistema de finançament autonòmic com a ham per pescar els vots de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i fer realitat la investidura de Pedro Sánchez. “És urgent i obligat” reformar un sistema que està caducat des de l’any 2014, va defensar aquest dimarts la ministra socialista d’Hisenda en funcions. María Jesús Montero va prometre que el PSOE es compromet a dur aquest tema en el seu full de ruta de la pròxima legislatura.

És “una urgència que cal presentar” i així figura en el full de ruta del seu partit pels pròxims anys, va defensar. Però, de la mateixa manera, va confirmar que aquest és un tema que pot plantejar-se com a element seductor per a Junts, per tal d’investir Pedro Sánchez. “Ja ho vam intentar la legislatura anterior, però no hi va haver el clima necessari amb les comunitats autònomes perquè aquestes tenien posicions de màxims”, va lamentar-se la número dos dels socialistes.