El PP ha acusat el PSOE de signar la "rendició" de la "dignitat dels espanyols" amb el pacte sobre l'amnistia signat aquest dimarts amb ERC. Els populars afirmen en un comunicat que Pedro Sánchez és "tan conscient" de com en són de "deshonroses" les seves "cessions" que les ha comunicat "amb nocturnitat i utilitzant un dia històric per a la monarquia parlamentària espanyola", amb l'objectiu de "diluir l'atenció dels espanyols i restar focus a les seves decisions". Després "d'abaratir" la malversació, eliminar la sedició, els indults i ara l'amnistia, el PP augura que la pròxima "cessió" apunta a un repartiment de fons "asimètric" en què les "exigències" dels independentistes prevalguin sobre les "necessitats" de la resta de territoris.

"Humiliació" a Espanya

A parer del PP, l'acord entre PSOE i ERC reconeix "obertament" que la ciutadania pagarà als independentistes el preu exigit a Sánchez per fer-lo president, cosa que "confirma" que les exigències "superaven les fixades en el marc de l'amnistia". Els populars creuen, doncs, que el que pretén Sánchez és "comprar temps a la Moncloa amb els diners (però també amb la igualtat) de tots els espanyols".

Finalment, el PP alerta que en aquesta "humiliació" a Espanya, Sánchez tindrà "enfront" el partit encapçalat per Alberto Núñez Feijóo. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, s'ha expressat en termes similars a la xarxa social X, on ha escrit: "Amb nocturnitat i traïdoria ens anuncien aquesta nit que ERC ja considera "satisfetes les seves expectatives" sobre l'amnistia. Els mateixos que van cometre el delicte redacten el foc nou. I el PSOE, agenollat. L'ambició de Sánchez ha engolit les sigles".

Falta el vistiplau de Junts

L'anunci de l'acord entre PSOE i Esquerra ha arribat aquest dimarts a la nit sense el vistiplau de Junts per Catalunya, clau en la investidura de Pedro Sánchez. Malgrat que els socialistes subratllen que la investidura podria ser la setmana que ve i registrar la llei d'amnistia aquesta mateixa setmana, des de Junts subratllen que l'acord no està tancat i hi falten "serrells", malgrat la fotografia entre el president Carles Puigdemont i el número 3 del PSOE, Santos Cerdán

De fet, Junts per Catalunya ja no descarta una investidura la setmana que ve i, per això, el partit ja ha preparat tot un plegat de moviments interns per ratificar un possible acord entre el partit de Puigdemont i els socialistes espanyols. Concretament, aquest dijous podria haver-hi una reunió de la permanent del partit, que es podria produir a Brussel·les. Tot seguit, hauria de ser l'executiva la que n'hauria de ser informada en una reunió extraordinària, per després convocar un consell Nacional extraordinari que es podria celebrar aquest mateix dissabte. També hi ha la possibilitat que es convoqui una consulta interna entre la militància de Junts, un escenari que coincidiria amb la que ja està celebrant el PSC a Catalunya, que clourà el dissabte i els seus resultats es donaran a conèixer el diumenge.