La distància que separa la seu de Gènova del Tribunal Constitucional és més curta que la que apareix als mapes de Madrid. En plena precampanya madrilenya, que Isabel Díaz Ayuso vol consolidar com un paradís fiscal, el Partit Popular ha presentat un nou recurs d'inconstitucionalitat. Aquest cop, contra dos preceptes dels pressupostos de l'Estat del 2021. Es tracta dels preceptes que blinden l'impost sobre el patrimoni i que, per tant, impedeixen que les comunitats autònomes puguin suprimir-lo totalment. "Espanya és l'únic país de la Unió Europea que manté l'impost del Patrimoni, i l'únic a l'OCDE en què conviu amb altres càrregues que incideixen sobre l'estalvi", denuncien els populars. "Noruega, Suïssa i Holanda també el mantenen, però compleix una funció de substitució davant altres tributs o s'integra a l'IRPF", contraposen.

Així, l'objectiu declarat del PP és acabar amb aquest impost, que és "confiscatori, profundament injust i arcaic". Per aquest motiu el grup parlamentari al Congrés ha portat davant el tribunal de garanties l'article 66 dels pressupostos de l'Estat, que modifica la Llei de l'impost del Patrimoni i incrementa el tipus marginal del 2,5% al 3,5%. També impugnen la disposició derogatòria d'una part del reial decret 13/2011 que restablia l'impost del Patrimoni amb caràcter "temporal", i que ara ha passat a tenir caràcter "indefinit".

En una nota de premsa, els populars argumenten que incrementar aquest tipus marginal màxim al 3,5% fa que en alguns casos els propietaris hagin de desprendre's dels seus immobles. De la mateixa manera, afegeixen des del PP, el fet que els pressupostos converteixin en indefinit l'impost del Patrimoni implica que es crea un nou impost. Per tant, entenen ells, el govern espanyol vulnera l'article 134 de la Constitució, que estableix que els pressupostos de l'Estat no poden crear tributs.

En el seu comunicat, els populars asseguren que amb aquest recurs responen a les demandes que els han traslladat "organitzacions de la societat civil, com Foment del Treball, l'Associació de l'Empresa Familiar d'Aragó i altres organitzacions empresarials". Però també forma part de l'estratègia del PP a Madrid. La capital ja s'ha convertit, de facto, en un paradís fiscal dins l'Estat. I la presidenta i candidata a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, promet encara més rebaixes fiscals.