El Partit Popular insisteix en la seva intenció d’evitar que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana mantinguin el grup parlamentari propi que van obtenir gràcies a la cessió de diputats del PSC i Sumar. Després que Francina Armengol avalés la fórmula utilitzada, els populars han registrat aquest divendres dos escrits a la Mesa del Congrés en els quals demanen a la presidenta de la cambra que dissolgui els dos grups propis constituïts a finals d’agost un cop els diputats cedits han tornat a les seves formacions. El préstec de representants formava part de l’acord entre independentistes i el PSOE i Sumar perquè Armengol fos elegida presidenta del Congrés en la sessió constitutiva del 17 d'agost.

Segons el PP, el retorn de diputats del PSC i Sumar provoca el “cessament en el compliment dels requisits” exigits al reglament de la cambra, al marge d’”un frau de llei”, perquè, segons argumenten, “la cessió no està dirigida a superar una determinada quantitat de diputats”, sinó “a un llindar de vot del que es manca”. L’aportació de sis representants va permetre que ERC i Junts superessin, en el moment de la constitució, el 15% dels vots a la mitjana de les quatre circumscripcions catalanes.

El reglament de la cambra baixa estableix que, per tenir grup propi, es necessiten cinc diputats i disposar del 15% dels vots a les circumscripcions on es presenta cada partit polític. Com que Junts i ERC no assolien el llindar del 15% —ja que tenen set diputats cadascun—, el PSC va prestar quatre escons a Junts (dos de Tarragona i dos de Girona) i Sumar va deixar-ne dos a ERC (un a Tarragona i un a Girona) perquè les dues formacions polítiques superessin la barrera exigida —Junts va obtenir l’11,1% i ERC, el 13,1%—. D’aquesta manera, el grup de Junts es va constituir amb onze diputats (set propis i quatre del PSC) i el d’ERC va quedar registrat amb nou (set de propis i dos de Sumar).

L’operació va obtenir el beneplàcit de la Mesa, controlada per la majoria progressista formada pel PSOE i Sumar. Les dues formacions, exposant un informe dels serveis jurídics, van esgrimir els antecedents històrics de la cambra a l’hora de cedir diputats i han recordat que hi ha una sentència del Tribunal Constitucional que avala la fórmula utilitzada perquè ERC i Junts tinguin entitat pròpia. Per la seva banda, el Partit Popular —que té quatre seients a la Mesa— s’hi va oposar taxativament. Els conservadors entenen que s’estan “distorsionant” els resultats de les eleccions generals del 23 de juliol perquè, segons addueixen, “mai s’havien cedit vots”, sinó “diputats”. “No estem interpretant el reglament, sinó un resultat oficial publicat al Butlletí Oficial de l’Estat”, van argumentar fonts parlamentàries.